Oosters gekruide steaks van bloemkool

Bloemkool, een groente die de harten van menig Belgje reeds lang wist te veroveren. Zeg nu zelf, wat is er lekkerder comfortfood dan bloemkool in kaassaus? Of hoe makkelijk kan een aperitiefhapje zijn? Gewoon wat bloemkool in roosjes verdelen en dippen in de cocktailsaus! Kortom, van de geneugtes van deze groente hoef ik jullie waarschijnlijk niet meer te overtuigen. Maar wist je dat bloemkool op nog héél veel andere manieren kan gegeten worden? Zo leerde ik via Pinterest dat bloemkool ongelofelijk populair is bij de glutenvrije garde die ze o.a. gebruikt als basis voor pizzadeeg of ter vervanging van couscous. Veel vegetariërs gebruiken bloemkool dan weer als vervanger voor vlees en dat is eigenlijk ook een beetje wat ik hier doe met deze Oosters gekruide bloemkoolsteaks.
recept voor gegrilde bloemkool op de plancha - bloemkoolsteaks

Mijn inspiratie voor dit recept haalde ik niet voor niets uit het vegetarische kookboek Green Kitchen Travels. Het is het tweede kookboek van het koppel achter de mega-inspirerende blog Green Kitchen Stories. Op hun blog vind je talrijke kleurrijke toprecepten met groenten. Ik neem minstens een keer per week een kijkje op deze site om wat inspiratie op te doen. In  Green Kitchen Travels staan ongeveer 100 recepten geïnspireerd door de reizen die het bloggerskoppel maakte. Zo ook het recept voor bloemkool met chermoula – een Marokkaanse marinade. Ik paste hun recept wat aan zodat ik er kruidige bloemkoolsteaks kon van maken – perfect om ook eens mijn nieuwe Cuisinart plancha mee te testen.

recept voor gegrilde bloemkool op de plancha - cuisinart

Een tijdje geleden kreeg ik van cuisinart de vraag om hun plancha eens te testen. Leuk dacht ik, dan kunnen we in de winter binnen barbecuen. En dat is het ook een beetje. Met zo’n toestel in huis kan je in no time een winters barbecuefestival organiseren. Doordat je de temperatuur helemaal kan regelen komt alles wat je op de plancha legt perfect gegaard op de borden. Om groenten te grillen vind ik de plancha echt wel een waar plezier. En bovendien valt de afwas ook best mee. Enig nadeel van de cuisinart plancha? Hij is écht wel groot. Tis niet zomaar iets dat je in je keuken kan opbergen – je moet er echt wel al een serieuze plek voor voorzien in je kelder of berging! 

recept voor gegrilde bloemkool steaks op de plancha met quinoa - cuisinart

Ik grilde ook wat zoete puntpaprika op de plancha. Heerlijk is die bij de pittige bloemkoolsteaks! Gewoon wat quinoa koken voor erbij, afwerken met enkele takjes munt en je kan aan tafel :-). Trouwens, geen nood als je geen plancha in huis hebt, je kan deze steaks ook perfect in de oven klaarmaken. Plaats ze dan ongeveer een halfuurtje in de oven op 180° en draai ze halverwege even om. Smakelijk!

[yumprint-recipe id=’38’]

1 gedachte over “Oosters gekruide steaks van bloemkool”

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.