In deze quiche gaat de heerlijk zachte smaak van asperges (nu het ideale moment!) perfect samen met de ietwat pikant-zoutige prei. De nootachtige bijna zoete gruyère en nootmuskaat maken het plaatje compleet. Kortom, de perfecte quiche voor een sunday brunch of een lekker lichte lentelunch.
Wat heb je nodig:
- Een weinig olijfolie
- 4 Eieren
- 150ml Melk
- 150ml Room
- Zout en peper
- Gemalen nootmuskaat
- 8 Asperges (groen of wit)
- 1 Prei
- Bladerdeeg
- 125 gr gemalen gruyèrekaas
Ook nog:
- Bakvorm
- Schilmesje voor asperges
Verwarm de oven alvast voor op 180°. Schil de asperges van het kopje tot aan het uiteinde. Verwijder de uiteindes van de asperges door ze af te kraken, zo kan je perfect zien of de asperges al dan niet goed geschild zijn. Als alle schil verwijderd is snij je de asperges diagonaal in stukjes van ongeveer 4cm. Zet deze even opzij.
Op naar de prei. Verwijder het donkerste groen, de staart en het buitenste blad. Snij de prei in stukjes en was deze grondig. Laat even uitlekken.
Neem een kom (of wok) en doe hierin een scheutje olijfolie. Als deze lichtjes begint te roken voeg dan de asperges en de prei toe. Kruid de groentjes met zwarte peper en zout naar smaak en laat 10 minuutjes zachtjes sudderen. Vergeet niet om af en toe even te roeren.
Ondertussen maken we het quichebeslag. Breek de vier eieren en klop ze los in een mengkom. Voeg hierbij de melk en de room, wat nootmuskaat en roer dit mengsel tot je een egale massa verkrijgt. Kruid wat bij met zwarte peper.
Drapeer het bladerdeeg met bakpapier in de bakvorm en druk de zijkanten goed aan zodat deze blijven rechtstaan. Strooi nu de gruyèrekaas over de bodem en verdeel deze egaal over het hele oppervlak. Druk aan en kruid met nootmuskaat. Stort de groentjes in de bakvorm en verdeel ze gelijk over de hele vorm. Giet hierover het beslag.
Plaats de quiche voor ongeveer 40 minuten in de oven (180°). Klaar en genieten maar!
Pingback: Valentijnsbrunch: een beetje inspiratie | Goestjes
Pingback: Asperges op z’n Vlaams | Goestjes
Pingback: Onze eindejaarsvraagjes aan Jozefien | Cuberdon & Macaron