falafel philips airfryer met pitabrood jozefien ryckx goestjes

Falafel in twee kleuren


Ik heb de laatste tijd een soort van obsessie ontwikkeld voor de Midden-Oosterse keuken.  Humus is altijd al één van mijn favo foods geweest, couscous hebben we altijd in huis en ik hou enorm van de rokerige, kruidige smaak van baba ganoushEen andere toppunt uit die contreien is falafel. Dit is een hartig kruidig balletje gemaakt op basis van kikkererwten en allerlei andere lekkernijen. Meestal wordt falafel in de frietpot gegooid waardoor de balletjes een krokant jasje krijgen en lekker mals vanbinnen zijn. Ik vind die vettigheid niet nodig, temeer wij niet eens een frietpot hebben. Zo’n ding zorgt voor een irritante vetwalm en is bovendien omslachtig in onderhoud. Daarom, als we frietjes willen eten halen we die heel sporadisch van de frituur hier in de buurt. 

 Sinds kort echter hebben we het nog makkelijker!

Want we hebben nu een Philips Airfryer in huis gehaald. Dit toestel ‘frituurt’ gerechten maar dan met lucht in plaats van olie.  Daarom dus geen vettigheid en ook geen vieze geuren, maar wel een krokant jasjes. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn toch?

Eerst was ik eerder terughoudend toen men mij vroeg dit toestel te testen. Maar intussen ben ik aangenaam verrast door de Airfryer. Ik heb er nog niet zo heel veel in klaargemaakt maar ik moet toegeven dat we nu wel meer frietjes eten dan vroeger. Gelukkig kunnen we dat zonder schuldgevoel doen nu – en zonder naar de frituur te moeten. De frietjes die uit deze Philips Airfryer komen zijn qua textuur echt top en zijn zeker een waardige vetarme vervanger voor hun gefrituurde zusjes. 

falafel philips airfryer

Eigenlijk werkt de Philips Airfryer als een soort van mini-oventje. Zo kan je er ook andere dingen zoals croques monsieurs, vlees of zelfs gebak in klaarmaken. Zolang het maar iets is dat een krokant jasje nodig heeft.

Daarom dus ideaal voor mijn homemade falafels! Ik maakte twee verschillende versies van deze kruidige kikkerwtenbolletjes, een groene met extra veel peterselie en een rode versie met rode biet. 

De basis voor beiden is het dezelfde, namelijk: kikkererwten, ui, look, koriander en komijn. Bij de groene versie voegen we extra koriander toe én peterselie. Deze falafels zijn heel kruidig en sterk van smaak. Bij de rode versie doen we geraspte rode biet, wat dan weer zorgt voor een toffe rode kleur én een wat meer zoete, aardse smaak. 

Deze falafelballetjes zijn perfect als vleesvervanger bij een salade of als hapje, maar wij eten ze het vaakst tussen een pitabroodje met wat sla en eventueel geroosterde groenten. En met een pittig sausje op basis van tahini (pasta van sesamzaadjes) met gerookt paprikapoeder, citroen en yoghurt.

Het heerlijke aan deze balletjes is dat je een grote batch kan maken en ze redelijk lang kan bewaren in de koelkast – of nog beter, in de diepvries. 

Meer info over de Philips Airfryer en wat je er zoal mee kan doen vind je hier.

 

Groene falafel met peterselie

Ingrediënten (12 à 15 stuks):

  • 200g kikkererwten uit blik, uitgelekt
  • Handvol peterselie, fijngehakt
  • Handvol koriander, fijngehakt
  • 1/2 ui, in stukjes gesneden
  • 3 teentjes look, in stukjes
  • snuif zeezout
  • 1 tl korianderpoeder
  • snuifje cayennepeper 
  • mespuntje bakpoeder het sap van 1/2de citroen
  • 1 el sesamzaadjes
  • 3el bloem
  • 1el olijfolie

Recept:

  • Doe de kikkererwten in een foodprocessor. Voeg hierbij de peterselie, koriander, ui, look, zout, korianderpoeder, cayennepeper en bakpoeder. Hak dit alles tot je een mooie mix krijgt waar toch nog wat stukjes inzitten. 
  • Doe dit falafelmengsel in een kom en doe er de sesamzaadjes en de bloem bij. Meng alles goed.
  • Draai nu balletjes falafel van dit mengsel, ongeveer de grote van gehaktballetje of een bitterbal. 
  • Verwarm de Philips Airfryer voor op 180° en vet het mandje met behulp van een kwast in met wat olijfolie zodat de falafel balletjes niet blijven kleven. Als de Airfryer voldoende is opgewarmd leg dan de falafels voorzichtig in het mandje. Laat de balletjes 6 min. bakken op 180°.
  • Open de Airfryer en draai de balletjes voorzichtig om. Verhoog de temperatuur van de Philips Airfryer tot 190° en laat de falafels opnieuw 6 minuten bakken.
  • Klaar is Kees! Serveer de falafel in een pitabroodje met wat salade, rode ui en de pittige tahinisaus waarvan je het recept hieronder vindt!

 

Rode falafel met rode biet:

Ingrediënten 12 à 15 stuks:

  • 200g kikkererwten uit blik, uitgelekt
  • 120 g rauwe rode biet, geschild en gersaspt of fijngehakt
  • Handvol koriander, fijngehakt
  • 1/2 ui, in stukjes gesneden
  • 3 teentjes look, in stukjes
  • snuif zeezout
  • 1/2tl paprikapoeder
  • mespuntje bakpoeder het sap van 1/2de citroen
  • 5el bloem
  • 1el olijfolie

Recept:

  • Doe de kikkererwten in een foodprocessor. Voeg hierbij de koriander, rode biet, ui, look, paprikapoeder, zout en bakpoeder. Hak dit alles tot je een mooie mix krijgt waar toch nog wat stukjes inzitten. Deze mix is iets ‘natter’ dan de vorige. Daarom voegen we iets meer bloem toe. De rest van het recept is eigenlijk hetzelfde als het vorige 🙂
  • Doe dit falafelmengsel in een kom en doe er de bloem bij. Meng alles goed.
  • Draai nu balletjes falafel van dit mengsel, ongeveer de grote van gehaktballetje of een bitterbal. 
  • Verwarm de Philips Airfryer voor op 180° en vet het mandje met behulp van een kwast in met wat olijfolie zodat de falafel balletjes niet blijven kleven. Als de Airfryer voldoende is opgewarmd leg dan de falafels voorzichtig in het mandje. Laat de balletjes 6 min. bakken op 180°.
  • Open de Philips Airfryer en draai de balletjes voorzichtig om. Verhoog de temperatuur van de Airfryer tot 190° en laat de falafels opnieuw 6 minuten bakken.
  • Klaar is Kees! Serveer de falafel in een pitabroodje met wat salade, rode ui en de pittige tahinisaus waarvan je het recept hieronder vindt!

 

Pittige tahinisaus met gerookt paprikapoeder:

Ingrediënten:

  • 3el tahini
  • 3el Griekse yoghurt
  • het sap van 1 citroen
  • Snuifje zeezout
  • 1/2kl gerookt paprikapoeder
  • 2 à 3el water

Recept: Meng alles en roer goed! Serveer met de falafels. Smakelijk!

Ik creëerde deze post in samenwerking met Philips Airfryer, maar wees gerust, alle opinies in dit artikel zijn oprecht en persoonlijk, zoals altijd! 

 

 

 

 

1 gedachte over “Falafel in twee kleuren”

  1. Pingback: Auberginerolletjes gevuld met kruidige geitenkaas & walnoten - Goestjes

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.