canard a la clementine hoofdgerecht kers aldi goestjes

Canard à la clémentine met confettirijst en geroosterde worteltjes

Kerst moet leuk zijn voor iedereen, ook voor de gastvrouw of gastheer. Daarom kies ik altijd voor gerechten die er feestelijk uitzien, superlekker zijn maar daarom niet zo heel moeilijk om te maken. Want het is toch ook wel fijn om bij je gasten aan tafel te kunnen zitten! Deze canard à la clémentine je kan je steevast maximaal voorbereiden.  

En PS: wist je dat het weer ok is om je potten gewoon op tafel te zetten. Zorg voor mooie schalen om je gerechten in op te dienen en laat iedereen zijn bord naar believen vol scheppen. Minder werk voor jou, meer sfeer en gezelligheid aan tafel!

Canard à la clémentine met confettirijst en geroosterde worteltjes

Ingrediënten, voor 4 personen

  • 1 eendenborstfilet EXCELLENCE ®
  • 250 g basmatirijst BON-RI ®
  • 4 clementines
  • 8 wortelen
  • 1 mango
  • 4 el veenbessen
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 5 el rozijnen (golden) TRADER JOE’S ®
  • 3 el bioamandelen TRADER JOE’S ®
  • 2 sneetjes peperkoek KEMPI ®
  • 3 el kristalsuiker MOUNTAIN ®
  • 1 el biobalsamicoazijn REGALO BIO ®
  • 3 el vloeibare honing HONEYSUN ®
  • 5 el artisanale zachte boter MARC GUISELIN ®
  • 2 el culinaire olijfolie EL CULTIVADOR ®
  • 5 takjes verse biorozemarijn
  • peper en zout PORTLAND ®

Bereiding:

  • Laat de eendenborstfilet ontdooien. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Snijd de peperkoek in blokjes van 1 cm en bak krokant in 1 eetlepel boter.
  • Maak kruiselingse insnijdingen in de vetlaag van de eendenborstfilet, kruid met peper en zout en bak goudbruin in 1 eetlepel boter. Leg daarna in een ovenschaal en zet 5 minuten in de oven. Wikkel de eendenborstfilet daarna in aluminiumfolie en laat 20 minuten rusten. Verhoog de temperatuur van de oven naar 220 °C.
  • Maak nu de saus. Pers het sap van 3 clementines en snijd de schil van de overige clementine weg. Verwijder de witte velletjes volledig en verdeel daarna in partjes. Snipper de sjalot en snijd fijn. Doe 1 eetlepel boter in de pan van de eendenborstfilet en bak de sjalot glazig. Voeg het clementinesap, de clementinepartjes, de balsamicoazijn, 2 eetlepels honing en het bakvet uit de ovenschaal van de eendenborstfilet erbij en laat zachtjes tot de helft inkoken.
  • Pel voor de geroosterde wortelen de knoflook en snipper fijn. Smelt 2 eetlepels boter in de microgolfoven en meng met de knoflook, 1 eetlepel honing, 1 eetlepel olijfolie, peper en zout. Schil de wortelen en snijd in lange repen.Wentel door het botermengsel, leg op een bakplaat met bakpapier en zet 12 minuten in de oven op 220 °C.
  • Laat voor de rijst de rozijnen 15 minuten weken in een kommetje water en spoel de rozemarijn. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in blokjes. Rooster de amandelen 2 minuten in een pan zonder vetstof en hak grof. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  • Was de veenbessen, verdeel over een bakplaat met bakpapier en bestrooi met de suiker. Zet 5 minuten in de oven op 220 °C en meng daarna met de rijst, de mango, de rozijnen, 1 eetlepel olijfolie, peper en zout.Werk af met de amandelen.
  • Snijd de eendenborst in plakjes en schik op de borden. Overgiet met de clementinesaus en werk af met de peperkoek en de clementinepartjes. Schep er de confettirijst bij en schik er enkele wortelen op.
  • SMAKELIJK!

Op zoek naar een heerlijk kidsproof kerstrecept? Check dan zeker deze blogpost!

Ik creëerde deze post in samenwerking met ALDI, maar wees gerust alle opinies in dit artikel zijn oprecht en persoonlijk, zoals altijd. Dit recept vind je ook terug in het gratis wintermagazine dat verkrijgbaar is in je lokale ALDI-winkel.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.