Daar steken ze weer hun kopjes op, de witte asperges. Normaal zien we ze pas halverwege april, maar door de milde winter kan je ze nu al bijna overal scoren. Voor mij kondigt de start van het aspergeseizoen ook het begin van de lente aan. Het is de periode waarin je de eerste bloesems aan de bomen ziet, de narcissen uit de grond schieten en er af en toe al eens een streepje zon te bespeuren valt. Ik associeer de smaak van asperges dan ook met positieve lentekriebels en ik kan er maar niet genoeg van krijgen. Tijdens het seizoen zou ik elke dag asperges kunnen eten!
Gelukkig kan je dit witte goud op heel veel verschillende manieren klaarmaken. Je kan er heerlijke soep van maken, of lekkere quiche, maar het liefst van al eet ik ze eigenlijk zo puur mogelijk, zoals in deze versie van asperges op Vlaamse wijze. Met dit recept heb je trouwens in een handomdraai een schitterende lentelunch op je bord getoverd!
Er zijn verschillende manieren om asperges op Vlaamse wijze te prepareren. Mijn voorkeur gaat uit naar een bereiding met roerei en bieslook, dat is net iets pittiger en frisser dan peterselie. Prik voor je de asperges afgiet best eens met een vork om te voelen of ze gaar genoeg zijn. Giet het kookvocht van de asperges niet zomaar weg, maar gebruik het samen met de restjes van de onderkant en de schillen om verrukkelijke aspergesoep te maken.
Het seizoen van de witte asperges duurt slecht een tweetal maanden, dus profiteer ervan! Smakelijk!
[yumprint-recipe id=’11’]