Vegan burger met krokante avocado en veganaise

19 juni 2019

Uit mijn comfortzone

Ik eet alles, zoals jullie waarschijnlijk wel weten. Maar soms experimenteer ik graag eens en stap ik uit mijn comfortzone om zo nieuwe dingen te ontdekken en mijn creativiteit aan te scherpen. In het recept voor deze vegan burger komen enkele dingen samen die ik de laatste tijd ontdekte.

Veggieburgers bij de vleet

De burger op de burger is een sojaburger met zeewier en shitake. Een smaakbommetje die mijns inziens een waardige vervanger is voor een vleesburger. De laatste tijd zijn er heel wat veggie burgers bijgekomen in het koelvak. Mijn favo’s? Deze hier, al ben ik ook wel fan van in de Greenway burger die je bij Delhaize kan kopen. En naar wat ik hoor is de Beyond burger ook wel dik ok.

Veganaise, c’est quoi?

De vegan burger top ik met veganaise op smaak gebracht met sojasaus en sriracha. Veganaise, dat is de volledig plantaardige versie van mayonaise (dus zonder ei) en maak je op basis van sojamelk en plantaardige olie. Omdat deze veggie burger wat Japans aandoet bracht ik de veganaise  wat op smaak met sojasaus en srirachasaus. Het bleek een match made in heaven te zijn!

vegan burger sojaburger bioplanet studio goestjes-17.jpg

Crunchy avocado wedges

Wat ligt er voor de rest nog op de burger – die trouwens niet echt een burger is maar bestaat uit twee portobello’s-? Wel frisse komkommerlinten, op smaak gebracht met sojasaus, sushiazijn en koriander én heerlijke crunchy avocadowedges. Die crunchy avocadowedges zijn supersimpel te maken, maar pas op: ook heel erg verslavend lekker!

Aqua faba

In het recept voor de crunchy avocado gebruik ik ook aqua faba. Dat is het vocht van een blikje kikkererwten. Wist je dat dat vocht dezelfde eigenschappen heeft als eiwit? Ik heb er nog niet immens veel mee geëxperimenteerd maar in dit recept is het in ieder geval een top vegan alternatief!

Om maar te zeggen, deze burger is mega lekker, volledig plantaardig en klaar in een handomdraai. Maken dus!

vegan burger sojaburger bioplanet studio goestjes-11.jpg

Vegan burger met crunchy avocado en veganaise

2 personen, minder dan 30 minuten

Ingrediënten

  • 4 portobello’s
  • 3 eetlepels sesamolie
  • sesamzaadjes
  • 100 ml sojamelk
  • 175 – 250 ml zonnebloemolie
  • 1 el azijn
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl zout
  • Sap van 1 citroen
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 1 theelepel srirachasaus
  • 1/2de komkommer
  • 2 eetlepels sushiazijn
  • 2 eetlepels grof gehakte koriander
  • 1/2de avocado
  • 2 eetlepels bloem
  • 3 eetlepels aqua faba (vocht van kikkererwten)
  • 4 eetlepels panko
  • arachideolie
  • 2 vegetarische burgers naar keuz
  • microgroenten of sla naar keuze ter afwerking

Recept vegan burger

Leg de oven aan op 200°. Bedek een bakplaat met een vel bakpapier. Schik er de portobello’s op. Bestrijk deze rijkelijk met de sesamolie en besprenkel met wat sesamzaadjes.

Maak de veganaise. Doe hiervoor de sojamelk, mosterd en azijn samen in een hoge pot. Begin te mixen en voeg geleidelijk aan de olie toe. Mix tot je een stevige, gladde massa krijgt. Voeg het citroensap, de sojasaus en sriracha toe. Mix nog eens stevig.

Was de komkommer en snijd met behulp van een dunschiller in dikke linten. Doe in een schaaltje en doe er de rest van de sojasaus bij samen met de sushiazijn. Werk af met de koriander en wat sesamzaadjes.

Bak de  vegetarische burgers in de pan. Maak intussen ook de crunchy avocado. Klop eerst de aqua faba op tot stevig schuim. Halveer een avocado en snijd in niet al te dunne plakken. Haal de plakken eerst door de bloem, vervolgens door de opgeklopte aqua faba en dan door de panko.

Doe een flinke scheut arachideolie in een wokpan zodat er ongeveer 1 cm olie in de pan staat. Zet op een heet vuur en frituur er de avocadoplakjes in tot ze goudbruin zijn aan elke kant. Leg niet te veel avocadoplakjes tegelijk in de pan voor een optimaal resultaat.

Stel de burger samen. Neem een portobello, leg daarop een burger, besprenkel met de veganaise, leg daarom de komkommerlinten en de crunchy avocado. Werk af met wat microgroenten of sla naar keuze. Leg een tweede portobello erbovenop.

Lekker met homemade frietjes van zoete aardappel of ovengebakken aardappelen. Smakelijk!

Misschien vind je dit ook wel leuk?

Geen reacties

Laat een reactie na

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.