Salade met vegan feta, geroosterde rode biet en homemade dukkah

27 september 2019
salade met vegan feta, geroosterde rode biet, verse vijg en homemade dukkah - recept van goestjes met SoFine SoCheeze

Vegan feta, say what? Yep, dit ‘kaasje’ is helemaal niet van dierlijke producten gemaakt maar wel van biologische soja. Toen ik een aantal weken geleden de uitnodiging kreeg om van deze vegan feta te proeven was ik als cheese addict een beetje sceptisch maar ook vooral benieuwd. Want ja kaas – en al zeker feta, iets wat ik altijd in huis heb – is toch echt wel een heel uniek product met een heel specifieke smaakervaring.

vegan feta proeven op uitnodiging van sofine
De lange tafel waaraan we mochten proeven van de vegan feta

Maar ik ging dus op een schone nazomermiddag heel nieuwsgierig proeven van deze vegan feta. Ik werd heel hartelijk ontvangen en er stond een mooie lange tafel op ons te wachten waarop tapaskommetjes gevuld met blokjes die alvast van ver op feta leken naar ons stonden te lonken. Eenmaal aan tafel mochten we ook effectief proeven van de feta én van gerechten klaargemaakt met vegan feta.

vegan feta proeven
Volop vegan feta aan het proeven én het becommentariëren

De blokjes proefden wat naar tofu maar waren vooral smeuïger van textuur. Ze worden gemarineerd in smaakvolle kruidige olie en mee daardoor zijn ze echt wel lekker. Bovendien bevat deze vegan feta veel minder zout dan de gewone feta én ook veel minder calorieën, dus je kan deze blokjes zonder enig schuldgevoel rijkelijk over je salade strooien.

Thuis bedacht ik deze salade met geroosterde rode biet, verse vijg, homemade dukkah en vegan feta met mediterrane kruiden. De proef op de som kwam er voor mij toen husband lief ervan proefde. En guess what? Hij smulde!

salade met vegan feta, rode biet, verse vijg - recept van goestjes

De vegan feta oftewel SoCheeze van SoFine is verkrijgbaar in 3 smaken: mediterrane kruiden, zongedroogde tomaat en gemengde olijven. De olie waarin de blokjes gemarineerd worden is trouwens de perfecte dressing. Je vindt de blokjes vanaf nu in het kaasschap van je Delhaize.

Het recept voor de salade met vegan feta, geroosterde biet, verse vijg en homemade dukkah (megalekker!) vind je onder deze foto!

homemade dukkah maken voor het slaatje met vegan feta van sofine, rode biet en verse vijg
De ingrediënten voor de dukkah kort even roosteren

Recept voor salade met vegan feta, geroosterde biet, verse vijg & homemade dukkah

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • SoFine SoCheeze mediterrane kruiden
  • 200 g veldsla
  • 2 verse vijgen
  • 2 eetlepels grof gehakte bladpeterselie

Voor de dukkah

  • 2 eetlepels pistachenoten
  • 2 eetlepels amandelnoten
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 1/2de theelepl zeezout
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1/2de theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel rozemarijn
  • Roosteren, fijnhakken

Voor de geroosterde rode biet:

  • 2 rode bieten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel ahornsiroop
  • 1 teen knoflook, fijngehakt

Recept

Maak eerst de dukkah. Doe alle ingrediënten samen in een antikleefpan en rooster zo’n vijf minuten op een licht tot matig vuur. Meng geregeld zodat het niet aanbrandt. Neem van het vuur en laat kort afkoelen. Doe de ingrediënten samen in je foodprocessor en mix grof tot heerlijke dukkah. (Pssst deze dukkah kan je ook nog in talrijke andere gerechten van ontbijt tot dessert gebruiken als extra smaakmaker!)

Verwarm je oven voor op 220°. Schil de rode biet en snijd in plakken van ongeveer 0,5 cm. Bedek een bakplaat met bakpapier en schik er de plakken rode biet op.

Meng de olijfolie, ahornsiroop en fijngehakte look. Bestrijk de rode biet plakken rijkelijk met dit mengsel aan beide kanten. Rooster 15 minuten in de oven. en laat afkoelen.

Snijd de vijgen telkens in 8 partjes en was de veldsla. Verdeel de sla over de borden, verdeel er de biet en de vijgen over. Verdeel nu wat SoFine vegan feta over het slaatje en werk af met de bladpeterselie en de dukkah. Besprenkel de slaatjes ten slotte met de olie van de vegan feta.

Smakelijk!

Zin in meer slaatjes? Van deze salade met zoete aardappel en avocado of deze met linzen en sinaasappel zijn het ook keihard om van te smullen!

salade met vegan feta, rode biet en verse vijg close-up
Close-up van de salade met vegan feta, rode biet en verse vijg
ingrediënten voor de dukkah als afwerking voor het slaatje met vegan feta van goestjes
Ingrediënten voor de dukkah roosteren

Ik creëerde deze post in samenwerking met SoFine, maar wees gerust alle opinies in dit artikel zijn oprecht en persoonlijk, zoals altijd!

Misschien vind je dit ook wel leuk?

Geen reacties

Laat een reactie na

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.