Rollade met honingmosterd en stoemp van herfstgroenten

19 november 2019
rollade met honingmosterd en gekarameliseerde ui met kleurrijke stoemp van wintergroenten

Rollade, tis ne keer iets anders

Ik werd onlangs door het Franse mosterdmerk Maille uitgedaagd om iets creatiefs in de keuken te gaan doen met hun honingmosterd. Ik wou al lang nog eens een echt goed vleesgerecht met jullie delen, dus voila, bij deze ontstond dit recept voor een heerlijke, feestelijke varkensrollade met een vulling van honingmosterd en heel wat verse kruiden.

Nog 35 dagen en het is KERST!

Toeval of niet maar over 5 weken is het dus weeral kerstmis! Of misschien plan je wel een thanksgiving of friendsgiving etentje? Anyway, deze rollade is best wel makkelijker te maken dan je zou denken en ziet er meteen wel behoorlijk spectaculair uit. Ideaal dus voor deze en alle andere mogelijke gezellige gelegenheden!

Vraag het aan je slager

Ik haalde het gebraad voor deze rollade bij mijn slager en vroeg hem gewoon of hij er een platte lap kon van snijden zodat ik die zelf kon vullen en oprollen. Dat was geen probleem voor hem en dus kwam ik thuis met een giga lap vlees die ik omtoverde in een rollade om duimen en vingers bij af te likken. Je maakt deze rollade best wel voor minstens 4 personen, want als je minder vlees neemt krijg je gewoon een korte dikke rollade en dat ziet er gewoon niet uit zoals het hoort.

Kleurrijke stoemp voor bij de rollade

Naast deze rollade komt nog een super lekkere stoemp van heerlijke wintergroentjes en daarbij ook een flinke schep Maille mosterd. Een heerlijk hartverwarmend en feestelijk gerecht waarmee je elke gast of disgenoot in de komende koude maanden meer dan zal bekoren!

Recept: feestelijke rollade met honingmosterd en kleurrijke stoemp van wintergroenten

Ingrediënten (4 personen)

Rollade:

  • 3 uien, fijngehakt
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • boter
  • 1 kg varkensgebraad, vraag aan je slager om dit in een lange lap te snijden zodat je die zelf kan oprollen zoals vb. orloffgebraad
  • 4 eetlepels honingmosterd, Maille moutarde au miel
  • 3 eetlepels fijngehakte rozemarijn
  • 2 eetlepels fijngehakte salie
  • 1 theelepel fijngemalen venkelzaad,
  • 3 eetlepels fijngehakte walnoot
  • peper en zout
  • 6-tal sneetjes pancetta
  • keukentouw

Stoemp:

  • 3 tal rapen
  • 250 g boerenkool
  • 2 à 3 zoete aardappelen
  • 2 rode bieten
  • 30 g boter
  • 1 dl melk
  • 2 eetlepels Moutarde de Dijon originale
  • peper en zout
  • 1 theelepel fijngemalen venkelzaad

Recept

Hak de uien en de knoflook fijn. Doe de boter in een pan, laat smelten op een gemiddeld vuur en voeg de uien en de knoflook toe. Overgiet met een 3-tal eetlepels water en laat de uien ongeveer 1/2u karameliseren op een laag vuur.

Meng de 2/3de van gekarameliseerde ui (de rest gaat in de stoemp) met de honingmosterd, rozemarijn, salie, venkelzaad en walnoot. Kruid met peper en zout.

Rolade stap 1 Goestjes
Rol je lap varkensgebraad uit.
Rolade stap 2 Goestjes
Bestrijk rijkelijk en gelijkmatig met het honingmosterdmengsel.
Rolade stap 3 Goestjes
Beleg nu met sneetjes pancetta en rol de rollade stevig op.
Rolade stap 4 Goestjes
Leg er een rozemarijntak bovenop en bindt er 2 à 3 keer een keukentouw rond zodat de rollade mooi dicht blijft tijdens het bakken. Kruid het vlees met peper en zout.

Verwarm je oven voor op 180°. Doe een flinke klont boter in een gietijzeren pan die ook ovenbestendig is en kleur de rollade goed aan op een matig tot hoog vuur. Neem van het vuur en laat de rollade verder garen onder deksel in de oven voor 40 à 45 minuten. Of tot de kerntemperatuur van het vlees ongeveer 70°C is. Maak intussen de stoemp.

Rolade uit de oven Goestjes

Snijd de rapen, zoete aardappel en rode biet in stukken van gelijke grote. Kuis de boerenkool op en verwijder de hardste nerven. Snijd in repen. Kook of stoom de rapen samen met de boerenkool en zoete aardappel zo’n 10 à 15 minuten tot ze gaar zijn. Kook de rode biet apart gaar.

Doe 30 g boter in een pannetje en laat smelten en karameliseren tot beurre noisette. Warm de melk op. Giet de groenten af. Pureer de raap, boerenkool en zoete aardappel en meng er de beurre noisette en de melk door. Kruid rijkelijk met peper en zout. Meng er de mosterd en het venkelzaad door. Pureer de rode biet lichtjes en meng die vlak voor het serveren door de stoemp.

Serveer de roulade met de stoemp en eventueel nog wat extra mosterd.

Smakelijk!

Ik creëerde deze post in samenwerking met Maison Maille maar wees gerust alle opinies in dit artikel zijn oprecht en persoonlijk, zoals altijd.

Misschien vind je dit ook wel leuk?

Geen reacties

Laat een reactie na

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.