Probably the best lasagne in the world

Ik heb sowieso echt een serieuze boon voor all things Italian, maar lasagne, dat is toch nog een verhaal apart. Met lasagne heb je gewoon eindeloos veel mogelijkheden. Bovendien tover je instant comfort food op tafel vergezeld door heerlijke geuren en gezelligheid in huis.

Het recept voor deze lasagne met spinazie, geitenkaas en tomaten werd geïnspireerd door Jeroen Meus. Ik wou oorspronkelijk zijn cannelloni met spinazie en ricotta maken. Cannelloni en ricotta had ik niet in huis, lasagnevellen en geitenkaas wel.  Het resultaat werd gesmaakt. Volgens een vriendin is deze lasagne  de beste die ze ooit at. Ik kan er dus niet omheen, het is zonder meer mijn plicht om dit recept met de wereld te delen. Kook, proef en oordeel zelf.

Ingrediënten

  • 1 zak spinazie
  • 2 potjes chavroux (of huismerk zachte geitenkaas)
  • Gemalen parmezaan
  • 2 uien
  • 2 teentjes look
  • 1 bakje kerstomaatjes
  • 800gr tomatenstukjes in blik
  • Scheut rode wijn
  • Olijfolie
  • Half koffielepeltje sambal
  • 15 blaadjes verse basilicum
  • Rozemarijn
  • Peper en zout
  • Lasagnevellen
Tomatensaus
Tomatensaus

De tomatensaus

Hak de uien en de look fijn. Was de kerstomaatjes en snij ze in vier. Doe wat olijfolie in de kookpot en fruit de uitjes samen met de look. Als de uitjes glazig zijn, voeg dan de sambal toe. Meng de sambal door de uitjes en blus met een goeie scheut rode wijn. Voeg nu ook de kerstomaatjes toe. Kruid dit mengsel met zout, peper, rozemarijn en de gekneusde blaadjes basilicum. Voeg na een vijftal minuutjes ook de tomatenstukjes uit blik toe. Laat het geheel een kwartiertje verder sudderen op een laag vuurtje.

Spinaziemengsel
Spinaziemengsel

Het spinaziemengsel

Was de spinazie en hak deze grof. Doe in een grote pot en voeg de geitenkaas toe. Roer deze door de gehakte (rauwe) spinazie tot de kaas er als het ware in gesmolten is. Voeg een grote handvol gemalen parmezaan toe en roer deze door het mengsel. Kruid met peper en zout naar smaak.
Lasagne
Lasagne

De lasagne

Ik werk altijd met lasagnevellen die je niet moet voorkoken, zo heb je geen geknoei. Neem een rechthoekige ovenschotel en bedek de bodem met een dun laagje tomatensaus. Leg hierop een laag lasagne. Schep er vervolgens een vingerdikke laag van het spinaziemengsel op. Druk zachtjes aan. Metsel verder met een laagje tomatensaus, lasagne, spinazie, … tot er niets meer overblijft. Zorg dat de bovenste laag tomatensaus is en werk af met geraspte parmezaan. Plaats de schotel in de oven en volg de instructies op de verpakking van de lasagne.

Snij in stukken en dien op. Smullen maar! Als je gasten hebt kan je deze lasagne perfect vooraf maken. Zo geniet je als gastvrouw of -heer ook echt onbezorgd van de avond.

1 gedachte over “Probably the best lasagne in the world”

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.