Poké Bowl, oh so easy oh so good!

Goed, ik hou van all things Japanese inspired. Sinds onze reis naar het land van de rijzende zon zo’n 3 jaar geleden ben ik zowaar nog meer verlekkerd op alles wat rauwe vis bevat. Ik denk dat het ergens in Kyoto was dat ik voor het eerst een poké bowl-achtig iets at – en dat zonder het te beseffen. We zaten in een klein druk restaurantje in een winkelstraat en achter de toog stond een megagroot aquarium vol vis. 

poké bowl zalm avocado radijsjes goestjes jozefien ryckx

En ja hoor, die vissen werden gewoon voor onze ogen uit het het aquarium gevist en vervolgens geprepareerd tot heerlijke sashimi en sushi. Ik kreeg er een kommetje rijst voorgeschoteld met daarop verschillende soorten sashimi, nori, gember en andere gefermenteerde groentjes. Wij dachten gewoon: leuk, dit is net sushi in een kommetje.

poké bowl zalm avocado radijsjes goestjes jozefien ryckx

Maar dat was dus wel mijn eerste poké bowl blijkbaar. Al is een poké bowl op zich niet Japans, maar komt dit gerecht blijkbaar vanuit Hawaii overwaaien. Op Hawaii staan ze bekend voor hun fusion keuken. Zo gelegen in de Pacific vlak tussen Japan, de States en Australië kan dat ook niet anders. En dan nog eens omringd door een zee tjokvol verse vis, logisch dan dat poké bowls daar dagelijkse kost zijn!

poké bowl zalm avocado radijsjes goestjes jozefien ryckx

Een poké bowl is voor mij een lazy manier om toch mijn sushi fix te krijgen. Ik maakte deze poké bowl met zalm en daarbij allerlei rauwe groentjes, overgoten met sojasaus en besprenkeld met furikake (een heerlijke smaakmakermix van nori, sezamzaadjes, wasabi en co). Maar er zijn eindeloos veel mogelijkheden! Je kan werken met heel veel soorten vis, maar ook met scampi’s of garnalen. Soms wordt de poké bowl ook overgoten met een spicy sausje en worden ananas, mango of ander fruit aan het kommetje toegevoegd. Ook vegetariërs komen trouwens aan hun trekken want de vis kan perfect vervangen worden door tofu. Heb je liever glutenvrij? Vervang dan de sushirijst door quinoa.

Voor je gemak maakte ik er een Pinterest pagina van, dus ga gerust daar even kijken voor extra poké fun!

Ingrediënten Salmon Poké Bowl (2 bowls)
  • Stukje zalm van ongeveer 300g, in dunne plakjes geseden
  • 1 avocado
  • 10-tal radijsjes, in plakjes gesneden
  • 3-tal lenteuitjes, fijngehakt
  • Babymaïs, ongeveer 10 kolfjes, gehalveerd
  • 1/2de komkommmer, in staafjes geseden
  • 4el sushiazijn voor de radijsjes
  • 2el sushiazijn voor de sushirijst
  • 1 avocado in plakjes gesneden
  • 1tl suiker
  • Snuifje zout
  • 250g sushirijst
  • 2el sojasaus
  • 2el furikake
Recept Salmon Poké Bowl (max. 30 min. bereidingstijd)
  • Kook de sushirijst volgens de instructies op de verpakking. Breng vervolgens 2el sushiazijn en 1tl suiker en het snuifje zout samen aan de kook en meng die door de sushirijst als deze klaar is. Laat de rijst afkoelen.
  • Doe de radijsplakjes in een kommetje of diep bord en giet er de 4el sushiazijn over zodat alle plakjes min of meer bedekt zijn. Laat ongeveer een kwartiertje marineren. 
  • Verdeel de afgekoelde rijst over twee kommetjes, nu begint het echte werk! Beleg de rijst met de zalmplakjes, de radijsjes, babymaïs, avocadoplakjes, komkomerstaafjes en gemarineerde radijsjes. Werk af met lenteui, sojasaus en furikake.

Smakelijk!

poké bowl zalm avocado radijsjes goestjes jozefien ryckx

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.