poké bowl goestjes jozefien ryckx siemens gemarineerde miso zalm sushi rijst radijs avocado spinazie

Poké bowl met in miso gemarineerde zalm

Japanse invloeden in de keuken

De laatste jaren zien we steeds meer Japanse invloeden opduiken in gerechten en op de menukaarten van heel wat restaurants. Intussen heeft zowat iedereen al wel eens sushi geproefd en ben je ergens wel al eens dashi of miso tegengekomen. Die laatste is een pasta  gemaakt van gefermenteerde sojabonen en smaakt ietwat zoutig. Maar miso wordt vooral gekenmerkt door ‘de vijfde smaak’ oftewel umami. Je kan dit letterlijk uit het Japans vertalen als ‘heerlijk’ of ‘hartig’. Die pasta gaan we gebruiken in het recept dat ik jullie voorstel. We gaan een poké bowl maken met een heerlijk stuk zalm dat we in miso marineren.

poké bowl goestjes jozefien ryckx siemens gemarineerde miso zalm sushi rijst radijs avocado spinazie

Poké bowl for the win!

Een poké wat? Wel een poké bowl! Dat is een kommetje sushirijst met daarbovenop allerlei verse groenten, heerlijke smaakmakers en liefst ook wat vis of tofu. De poké bowl is eigenlijk een Japans-Hawaïaans fusion gerecht. Amai, dat is een hele mondvol om gewoon te zeggen dat dit eigenlijk een beetje de Hawaïaanse versie van sushi is. Steeds meer duiken poké bowls ook op in restaurants bij ons. Ik spotte zelfs al enkele leuke eetplekken die zich specialiseren in dit heerlijk kommetjesgerecht!

Maar ook thuis kan je van dit verrassend fusiongerecht genieten. Daarom deel ik met jullie mijn recept voor een heerlijke homemade poké bowl.  Benieuwd naar dit topgerecht? Je vind het recept hieronder!

poké bowl goestjes jozefien ryckx siemens gemarineerde miso zalm sushi rijst radijs avocado spinazie

Recept: Poké Bowl met in miso-gemarineerde zalm
Ingrediënten voor 2 bowls

Voor de rijst:

  • 250g sushirijst
  • 350ml water
  • 3el sushiazijn
  • 1tl zeezout
  • 2tl kristalsuiker

Voor de zalm met misomarinade:

  • 2 x 170g zalmfilet
  • 1tl chillisaus
  • 1el honing
  • 2el Misopasta
  • 2tl soyasaus
  • 2tl sushiazijn
  • 1 el sesamolie

Voor de toppings:

  • 1 grote rode ui
  • 5el sushiazijn
  • 200g spinazie
  • 4-tal wortelen
  • 10-tal radijsjes
  • 1 avocado
  • 4 lenteuitjes
  • 2el Sesamzaadjes
  • Sojasaus
  • Wasabi
Recept:

Voor de rijst:

  • Kook de sushirijst om een zacht vuur. Volg hierbij goed de instructies op de verpakking.
  • Meng intussen de sushiazijn, het zout en de kristalsuiker in een steelpannetje. Warm dit op je inductievuur op gemiddelde stand al roerend op. Doe dit totdat de suiker en het zout volledig zijn opgelost.
  • Eens de rijst klaar is, meng er dan voorzichtig met een houten spatel het sushiazijn mengsel door. Laat de rijst verder afkoelen.

Voor de zalm met misomarinade:

  • Meng de chillisaus met de honing, misopasta, sojasaus en sushiazijn.
  • Wrijf of borstel beide filets rijkelijk in met de marinade. Bedek met folie en laat minstens een kwartiertje inwerken in de koelkast (hoe langer, hoe beter uiteraard!).
  • Zet een grillpan op een hoog vuur (ong. stand 8). Doe er de sesamolie in. Bak de zalm in de grillpan, zo’n 3 minuten aan elke kant (beetje afhankelijk van de dikte van de vis).
  • Als de zalm klaar is, laat die dan even afkoelen. Intussen maken we de rest van de toppings.

Voor de toppings:

  • Schil de rode ui en snijd ze in dunne halve ringen. Doe in een kommetje en meng er de sushiazijn door. We gaan de rode ui hier minstens een halfuur laten in marineren. Meng tussendoor af en toe.
  • Stoom de spinazie gaar in je stoomoven of stoof even aan tot ze gaar is. 
  • Schil de wortelen met een dunschiller. Snijd er verder met de dunschiller slierten van. Zet aan de kant en besprenkel eventueel met wat water om ze fris te houden.
  • Was de radijsjes en snijd in plakjes.
  • Verdeel de avocado in plakjes.
  • Kuis de lenteuitjes in snijd ze in fijne ringetjes.

Stel de bowls samen:

  • Neem een kommetje of diep bord. Doe hierin enkel scheppen rijst.
  • Beleg de rijst met de zalm en alle andere toppings. Laat hierbij je creativiteit de vrije loop! Werk af met sesamzaadjes en serveer met wat sojasaus en wasabi erbij!

 

Ik werkte deze blogpost als Siemens home expert uit voor de blog van Siemens. Ik ontwikkelde het recept, stond in voor de styling, fotografie en copy. Je vindt het origineel hier.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.