Lentequiche met asperges

28 mei 2013

In deze quiche gaat de heerlijk zachte smaak van asperges (nu het ideale moment!) perfect samen met de ietwat pikant-zoutige prei. De nootachtige bijna zoete gruyère en nootmuskaat maken het plaatje compleet. Kortom, de perfecte quiche voor een sunday brunch of een lekker lichte lentelunch.

Asperges en prei

Wat heb je nodig:

  • Een weinig olijfolie
  • 4 Eieren
  • 150ml Melk
  • 150ml Room
  • Zout en peper
  • Gemalen nootmuskaat
  •  8 Asperges (groen of wit)
  •  1 Prei
  •  Bladerdeeg
  •  125 gr gemalen gruyèrekaas

Ook nog:

  •  Bakvorm
  •  Schilmesje voor asperges

Verwarm de oven alvast voor op 180°. Schil de asperges van het kopje tot aan het uiteinde. Verwijder de uiteindes van de asperges door ze af te kraken, zo kan je perfect zien of de asperges al dan niet goed geschild zijn. Als alle schil verwijderd is snij je de asperges diagonaal in stukjes van ongeveer 4cm. Zet deze even opzij.

asperges-prei gesneden

Op naar de prei. Verwijder het donkerste groen, de staart en het buitenste blad. Snij de prei in stukjes en was deze grondig. Laat even uitlekken.

scheutje olijfolie

Neem een kom (of wok) en doe hierin een scheutje olijfolie. Als deze lichtjes begint te roken voeg dan de asperges en de prei toe. Kruid de groentjes met zwarte peper en zout naar smaak en laat 10 minuutjes zachtjes sudderen. Vergeet niet om af en toe even te roeren.

beslag quiche

Ondertussen maken we het quichebeslag. Breek de vier eieren en klop ze los in een mengkom. Voeg hierbij de melk en de room, wat nootmuskaat en roer dit mengsel tot je een egale massa verkrijgt. Kruid wat bij met zwarte peper.

bladerdeeg

Drapeer het bladerdeeg met bakpapier in de bakvorm en druk de zijkanten goed aan zodat deze blijven rechtstaan. Strooi nu de gruyèrekaas over de bodem en verdeel deze egaal over het hele oppervlak. Druk aan en kruid met nootmuskaat. Stort de groentjes in de bakvorm en verdeel ze gelijk over de hele vorm. Giet hierover het beslag.

quiche afwerking

Plaats de quiche voor ongeveer 40 minuten in de oven (180°). Klaar en genieten maar!

Misschien vind je dit ook wel leuk?

3 Reacties

  • Wat is jou reactie? Valentijnsbrunch: een beetje inspiratie | Goestjes 13 februari 2015 at 12:53

    […] keuken in om nog wat extraatjes te prepareren. Granola maakte ik reeds vooraf en ook mijn favoriete quiche met groene asperges en prei mag niet ontbreken. Enkele andere suggesties: Goestjes’ heerlijk […]

  • Wat is jou reactie? Asperges op z’n Vlaams | Goestjes 1 april 2015 at 06:50

    […] op heel veel verschillende manieren klaarmaken. Je kan er heerlijke soep van maken, of  lekkere quiche, maar het liefst van al eet ik ze eigenlijk zo puur mogelijk, zoals in deze versie van asperges op […]

  • Wat is jou reactie? Onze eindejaarsvraagjes aan Jozefien | Cuberdon & Macaron 25 december 2015 at 19:50

    […] bovendien supergezond! Wij eten dan ook heel veel prei, ofwel klassiek klaargemaakt, of soms in een quiche. Heerlijk ook in combinatie met gerookte […]

  • Laat een reactie na

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.