De smaak van rabarber is voor mij pure nostalgie en onlosmakelijk verbonden met mijn grootouders zaliger. In zijn tuin kweekte mijn opa als landbouwer op rust menig groente, waaronder ook rabarber. Van oma kregen we altijd beschuiten met zelfgemaakt rabarberconfituur voorgeschoteld – al was het vaak meer confituur dan beschuit. Smullen dat we deden van haar heerlijke zuurzoete lekkernij!
In dit recept combineer ik de zoetzure rabarber met frisse riocotta en een heerlijk zanddeeg met kruidige kardemon. Hoewel kardemon vaak gebruikt wordt in Indische stoofpotjes en curry’s, hou ik er vooral van om het in zoete bereidingen te verwerken. Kardemon zorgt voor een hartige, kruidige en warme smaak, ideaal bij gebak en koekjes. Je kan kardemon zowel in de originele peultjes als in poedervorm kopen. Om te bakken gebruik ik eigenlijk altijd het poeder omdat dat heel handig te doseren is.
De basis voor het recept van deze taart haalde ik bij ons aller Pascale Naessens. Jip, Pascale heeft wel degelijk enkele niet te versmaden dessertrecepten in een van haar kookboeken staan (mijns insziens haar beste: Puur Genieten en toch Gezond en Slank 2). Het recept voor het heerlijke zanddeeg heb ik van haar overgenomen. Ik voegde een kleine eigen touch toe met wat kardemon.
Strooi best wat bloem over de bakplaat vooraleer je het deeg uitrolt. Bestrijk het deeg eventjes met wat eiwit alvorens je de taart de oven inschuift, zo krijg je een heerlijke goudbruine korst. De finishing touch met de amandelschilfers geeft deze taart net dat tikkeltje meer. Njam: en dan nu puur genieten, smakelijk!
[yumprint-recipe id=’1′]
ziet er super lekker uit!
en wat een leuke foto’s!
liefs
ziet er super lekker uit!
en wat een leuke foto’s!
liefs
Absolute aanrader, ondergetekende kan bevestigen