Heerlijke rabarbertaart met ricotta

3 juni 2015

De smaak van rabarber is voor mij pure nostalgie en onlosmakelijk verbonden met mijn grootouders zaliger. In zijn tuin kweekte mijn opa als landbouwer op rust menig groente, waaronder ook rabarber. Van oma kregen we altijd beschuiten met zelfgemaakt rabarberconfituur voorgeschoteld – al was het vaak meer confituur dan beschuit. Smullen dat we deden van haar heerlijke zuurzoete lekkernij!

ingredienten rabarbertaart kardemon zanddeeg

In dit recept combineer ik de zoetzure rabarber met frisse riocotta en een heerlijk zanddeeg met kruidige kardemon. Hoewel kardemon vaak gebruikt wordt in Indische stoofpotjes en curry’s, hou ik er vooral van om het in zoete bereidingen te verwerken. Kardemon zorgt  voor een hartige, kruidige en warme smaak, ideaal bij gebak en koekjes. Je kan kardemon zowel in de originele peultjes als in poedervorm kopen. Om te bakken gebruik ik eigenlijk altijd het poeder omdat dat heel handig te doseren is.

recept rabarbertaart rabarber zanddeeg kardemon honing ricotta deel 1De basis voor het recept van deze taart haalde ik bij ons aller Pascale Naessens. Jip, Pascale heeft wel degelijk  enkele niet te versmaden dessertrecepten in een van haar kookboeken staan (mijns insziens haar beste: Puur Genieten en toch Gezond en Slank 2).  Het recept voor het heerlijke zanddeeg heb ik van haar overgenomen. Ik voegde een kleine eigen touch toe met wat kardemon.

rabarbertaar zanddeeg kardemon amandelStrooi best wat bloem over de bakplaat vooraleer je het deeg uitrolt. Bestrijk het deeg eventjes met wat eiwit alvorens je de taart de oven inschuift, zo krijg je een heerlijke goudbruine korst. De finishing touch met de amandelschilfers geeft deze taart net dat tikkeltje meer. Njam: en dan nu puur genieten, smakelijk!

 

Print je recept: Rabarbertaart
Serves 8
Write a review
Print
Prep Time
25 min
Cook Time
55 min
Total Time
1 hr 20 min
Prep Time
25 min
Cook Time
55 min
Total Time
1 hr 20 min
Voor het deeg
  1. 240g bloem
  2. 140g boter
  3. 60g suiker
  4. 1 eiwit
  5. 2el water
  6. snuifje kardemon
Voor de taart
  1. 100gr ricotta
  2. 3el honing
  3. 4stelen rabarber
  4. 20g suiker
  5. sap van een halve citroen
  6. amandelschilfers
Instructions
  1. Snijd de boter in kleine stukjes
  2. meng boter met suiker en bloem en kneed tot je een stevige deegbal verkrijgt
  3. laat minstens 30min opstijven in de koelkast
Beleg
  1. Snijd de rabarber in stukjes
  2. meng met de suiker en het citroensap, laat even rusten
  3. meng de ricotta met de honing
Taart
  1. Leg de oven aan op 180°
  2. rol het deeg uit op een bakplaat
  3. beleg met de ricotta
  4. leg daarbovenop de rabarber
  5. plaats 30min. in de oven
  6. bestrooi de taart met amandelschilfers en een snuifje suiker
  7. plaats nog 5min. in de oven totdat de amandelschilfers goudbruin zijn
Goestjes http://www.goestjes.be/

Misschien vind je dit ook wel leuk?

3 Reacties

  • Wat is jou reactie? ohladybake 3 juni 2015 at 12:24

    ziet er super lekker uit!
    en wat een leuke foto’s!
    liefs

  • Wat is jou reactie? ohladybake 3 juni 2015 at 12:24

    ziet er super lekker uit!
    en wat een leuke foto’s!
    liefs

  • Wat is jou reactie? jdevriendt 9 juni 2015 at 22:37

    Absolute aanrader, ondergetekende kan bevestigen

  • Laat een reactie na

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.