Maaltijdplannen en efficiënt koken, de truken van de foor

Ik krijg heel vaak de vraag of ik effectief elke dag vers kook. Wel, iedere dag is misschien wat overdreven, maar dankzij het feit dat ik nogal een freak ben op het vlak van maaltijdplannen lukt het me toch minstens om 5 à 6 keer per week te koken. De laatste jaren heb ik door zelf te koken en te experimenteren in de keuken heel veel bijgeleerd. Net omdat ik zo graag kook en omdat ik ook vind dat we zoveel mogelijk verse gerechten moeten eten is het  nodig om efficiënter in de potten te roeren.

In een ideale wereld hebben we elke dag uitgebreid de tijd om bij lokale kleine winkels onze inkopen te doen en ervoor te zorgen dat onze koelkasten en voorraadkasten dagdagelijks worden aangevuld met verse lekkernijen en delicatessen. In een ideale wereld kunnen we elke dag op ons gemak de tijd nemen om uitgebreid te koken en op ons gemak te eten. Maar deze ideale wereld staat vaak ver af van de werkelijkheid. In die werkelijkheid willen we wél graag elke dag afwisselend en voedzaam eten, het liefst zonder dat het heel veel tijd en moeite kost.

maaltijdplannen studio goestjes

En dan is er nog die keuzestress. Hoeveel keer hoor ik mensen zeggen dat het elke ochtend dezelfde vraag is, wat zouden we vandaag eens eten? Vaak zit je bij het ontbijt nog niet vol inspiratie voor het avondmaal. En wat is het vreselijk om dat tussen al die drukte door nog even naar de winkel te moeten rennen?

Vandaar geef ik je graag enkele handige tips die je kunnen helpen om beter te maaltijdplannen en efficiënter te koken!

  1. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Door vooraf te plannen wat je gaat eten en dit ook af te stemmen op je persoonlijke agenda en die van je gezin is er geen keuzestress meer en kan je je inkopen beperken tot 1, max. 2 keer per week, wat veel tijd uitspaart.

Niets is bovendien zo vervelend als midden in het koken nog te moeten zoeken naar een bepaald ingrediënt of erger nog, er te moeten om hollen naar de dichtstbijzijnde winkel. Met een goede planning en voorbereiding is dit perfect te vermijden.

Bijkomend voordeel, maaltijdplannen is ook goed voor de portemonnee! Je koopt enkel wat je nodig hebt en bent veel minder geneigd om je te laten verleiden door ongezonde lekkernijen. Door je maaltijden goed te plannen en verstandig boodschappen te doen gooi je bovendien veel minder weg. Om nog meer tijd te besparen maak je je boodschappenlijstje volgens de indeling van de winkel waar je je inkopen gaat doen. Of je bestelt direct online.

maaltijdplannen studio goestjes

  1. Keep it simple

Zelf schuw ik recepten met meer dan 10 ingrediënten. Meestal is het al een heel gedoe om alle ingrediënten hiervoor in huis te halen, bovendien zijn dat meestal ook omslachtige recepten.

Er is bovendien niets mis met herhaling. Als jullie verzot zijn op een bepaald gerecht, waarom dan niet elke week klaarmaken? Als je bepaalde gerechten heel goed leert klaarmaken kweek je ook vanzelf meer routine in de keuken en zal het ook makkelijker worden om variaties te maken. Let wel op dat je steeds voldoende gevarieerd blijft eten.

  1. Maak meerdere maaltijden in 1 keer

Heb je in het weekend of op een bepaald moment in de week meer tijd om te koken? Maak dan extra grote porties klaar en bewaar een deel in de diepvries of maak een aantal verschillende gerechten in één go.

Eens je aan koken bent is het sowieso handig om meteen verschillende maaltijden klaar te maken. Zo maak ik bijna altijd onze lunches klaar terwijl het avondeten op het vuur of in de oven staat. Of ik bereid zelfs al iets voor voor de volgende avond. Zo hoef je ook maar één keer de keuken op te kuisen en de afwas te doen.

  1. Hou leuke recepten bij

Je kijkt misschien wel eens naar een kookprogramma of komt een leuk recept tegen in een tijdschrift of online? Probeer deze recepten bij te houden in een schriftje, een mapje op de computer of op je smartphone. Als het moment voor de maaltijdplanning is gekomen heb je direct al heel wat inspiratie om op terug te vallen. Vraag ook aan je gezin om hier ook bij stil te staan en af en toe leuke input te geven.

maaltijdplannen studio goestjes

  1. Maak tijd om te maaltijdplannen en te koken

Dit alles lijkt misschien een hele boterham, maar als je gewoon een uurtje per week vastlegt (misschien best in het weekend, zo doe ik dat toch) om je maaltijdplanning en je boodschappenlijstje voor de volgende week op te maken, dan kan je heel wat tijd winnen. Bekijk ook even je eigen agenda en ga op zoek naar de momenten waarop je het meest tijd hebt om te koken. Pas je maaltijdplanning daaraan aan. Plan ook in wanneer het je best uitkomt om inkopen te doen of bestel je boodschappen online!

Ziezo, hopelijk heb ik je hiermee wat geholpen! Heb je zelf nog tips? Laat het dan zeker hieronder in de comments weten!

Wil je graag ook weten wat mijn 5 favoriete kitchen tools zijn om efficiënter te koken? Stuur me dan een mailtje!

[contact-form subject=”Ik wil graag weten wat je favo kitchen tools zijn”][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”1″][contact-field label=”Email” type=”email” required=”1″][contact-field label=”Website” type=”url”][contact-field label=”Message” type=”textarea”][/contact-form]

Groetjes,

Jozefien

 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.