Driekazendip met crumble van prosciuttoham

Nog minder dan een maand en daar is de schoonste tijd van het jaar: de kerstperiode! Met als summum het gezellig samen tafelen op kerstavond en kerstdag, met heerlijke hapjes, bubbels en cadeautjes.

Ik leef al wat langer dan normaal naar de kerstdagen toe, want ik werkte mee aan het wintermagazine van ALDI. Voor dit magazine creëerde ik 10 verrassend eenvoudige feestelijke recepten die passen op elke kersttafel! De komende weken deel ik deze recepten hier ook op de blog.

Beginnen doen we bij het begin: de apero! En als echte cheeselover kon een overheerlijke driekazendip natuurlijk niet ontbreken. Deze dip is een mix van Herve-kaas, grana padano en roomkaas, op smaak gebracht met verse tijm. De veenbessen zorgen voor een zoete toets en de crumble van prosciutto geeft het geheel wat crunch en smokeyness. Laat maar komen!

Driekazendip met crumble van prosciuttoham

Ingrediënten

  • 6 sneetjes prosciuttoham DÉLIFIN®
  • 100g Hervekaas Saint-Hubert
  • 50 g geraspte grana padano D’ANTELLI®
  • 200 g roomkaas VALBLANC®
  • 1 eetlepel tijmblaadjes + wat extra voor de afwerking
  • 3 eetlepels veenbessen (vers)
  • Mespunt zwarte peper PORTLAND®
  • 2 witte broodjes DELIPAN®
  • 15 g tarwebloem ALBONA®
  • 20 g boter MARC GUISELIN®
  • 120 ml halvolle melk MILSA®

Recept

  1. Bak de broodjes zoals op de verpakking staat beschreven.
  2. Bedek het rooster met bakpapier en leg er 6 à 8 sneetjes prosciuttoham op. Droog de ham 15 à 20 minuten in de oven tot ze krokant is. Haal uit de oven en laat afkoelen.
  3. Als de ham is afgekoeld, doe hem dan in de foodprocessor en hak tot een crumble.
  4. Snijd de Hervekaas in stukjes.
  5. Maak een roux. Smelt de boter in een steelpannetje en voeg de al roerend de bloem toe. Roer tot het mengsel wat droger wordt en je de geur van koekjes ruikt. Zet je vuur zachter, voeg de melk toe en roer. Je krijgt een stevig elastisch mengsel.  Laat enkele seconden roerend koken en zet op een heel zacht vuur.
  6. Voeg de roomkaas, Hervekaas en Grana Padano bij het mengsel en blijf roeren tot de kaas gesmolten is. Voeg nu de tijm toe, wat zout en peper en tenslotte ook de veenbessen. Roer heel voorzichtig zodat de veenbessen niet meteen open gaan.
  7. Giet het mengsel in een klein ronde ovenschotel of gietijzeren pannetje. De dip wordt hierin ook geserveerd. Zet de kaasdip in de oven onder de grill tot de kaas wat begint te borrelen en je een mooi goudbruin korstje hebt, dit zal ongeveer 5 minuten duren.
  8. Snijd intussen de broodjes in plakken, bestrijk ze met wat olijfolie of boter en leg ze kort mee onder de grill.
  9. Besprenkel de dip met de crumble van ham en serveer met de broodjes.

Ik creëerde deze post in samenwerking met ALDI, maar wees gerust alle opinies in dit artikel zijn oprecht en persoonlijk, zoals altijd. Dit recept vind je ook terug in het gratis wintermagazine dat verkrijgbaar is in je lokale ALDI-winkel.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.