kaasplank goestjes jozefien ryckx gruyere ricotta geroosterde druiven noten peer pompoenboter

De perfecte kaasplank voor een gezellige avond rond de tafel

Hostess Neurosis

De herfst is het perfecte seizoen voor etentjes. Het is vroeg donker dus dat is ideaal om gezellig thuis rond een tafel vol lekkernijen samen te komen. Volgens mijn echtgenoot heb ik echter last van serieuze hostess neurosis. Jip, ik wil altijd dat alles perfect is. En dan kan ik nogal stressen en op de toppen van mijn tenen lopen als er een etentje gepland staat. Het eten dat moet uiteraard top zijn want dat ligt in de lijn van de verwachtingen van eenieder die geïnviteerd is ten huize Goestjes. Maar voor mij is het ook belangrijk dat de sfeer goed is en dat ik zelf ook kan meegenieten van een leuke avond. 

kaasplank goestjes jozefien ryckx gruyere ricotta geroosterde druiven noten peer pompoenboter

De perfecte kaasplank

Daarom maak ik het mezelf soms ook eens wat makkelijker door onze gasten met een hemelse kaasplank te verwennen. Bij ons is dat natuurlijk niet enkel wat kaasjes op een plank leggen. Ik zorg daarbij natuurlijk nog voor smakelijke side dishes om de cheese experience compleet te maken, meer daarover vind je verder in deze post. Maar het begint natuurlijk wel bij uitstekende kaas.  Die perfecte kaasplank bestaat voor mij minstens uit een:

  • geitenkaasje – liefst zo’n fris kaasje dat toch goed doorsmaakt
  • blauwschimmelkaas – voor mij mag dat best wel een sterke bleu zijn
  • minstens één Belgische kaas, vb. een kaasje van Het Hinkelspel 
  • witschimmelkaas – romige kaas met witte pel zoals vb. Brie de Meaux
  • heel smeuïge romige kaas die zo lopend is dat je hem gewoon best oplepelt, zoals Epoisses de Bourgogne (ik krijg spontaan het water in de mond alleen al als ik eraan denk)
  • harde kaas, zoals een heerlijke Gruyère

kaasplank goestjes jozefien ryckx gruyere ricotta geroosterde druiven noten peer pompoenboter
kaasplank goestjes jozefien ryckx gruyere ricotta geroosterde druiven noten peer pompoenboter
kaasplank goestjes jozefien ryckx gruyere ricotta geroosterde druiven noten peer pompoenboter
Zot van Gruyère

Als ik een goeie Gruyère proef word ik altijd teruggevoerd naar de Zwitserse bergen. De pittige smaak van deze kaas in combinatie met een zeer aangename textuur in de mond maken ook dit één van mijn favoriete kazen. Onlangs had ik het geluk uitgenodigd te worden bij kaashandel La Fruitière in hartje Brussel. Daar is men gepassioneerd door Zwitserse kazen en ik proefde er tijdens een gezellige avond enkele geweldige kaasjes zoals Appenzeller, Tête de Moine, Vacherin en dus ook Gruyère. Believe me when I say: Gruyère dient zeker niet enkel om door je spaghetti te mengen! 

Goestjes bij de kaas

Maar de perfecte kaasplank zou niet helemaal perfect zijn moest die enkel uit kaas bestaan. Daarom zorg je naast al die lekkere kaasjes ook best voor andere snoeperijen. Sowieso verschijnen dadels, druiven en noten op tafel. Die nootjes gooi je best niet zomaar tussen de kaas. Ik rooster noten samen met wat verse kruiden om ze zo nog krokanter en nog lekkerder te maken. 

Ook de druiven krijgen een Goestjes-behandeling. We roosteren ze in de oven voor een verrassend lekker en net iets zoeter resultaat.  En met deze druiven kan je ook een heerlijke aperitiefhapje klaarmaken! Het recept vind je hier wat verder.

kaasplank goestjes jozefien ryckx gruyere ricotta geroosterde druiven noten peer pompoenboter

kaasplank goestjes jozefien ryckx gruyere ricotta geroosterde druiven noten peer pompoenboter

kaasplank goestjes jozefien ryckx gruyere ricotta geroosterde druiven noten peer pompoenboter

Pompoenboter

Maar we zijn nog niet klaar. Want we serveren deze kaasplank met verschillende soorten brood; notenbrood en rozijnenbrood zijn ideaal. Maar ken je ook de geneugtes van Brugse beschuitjes? Dat zijn krokante beschuiten met een lichte zoete smaak die echt perfect smaken bij kaas. Je vindt ze normaal gezien in je betere kaaswinkel. En o ja, ik deed ook nog iets met peer en iets met pompoen. Ik grilde enkele peerplakjes met wat oregano erbij en ik maakte een boter van geroosterde pomoen. Die laatste was echt een smaakontdekking in combinatie met kaas! 

Curieus naar alle Goestjes extraatjes voor bij je kaasplank? Scroll dan snel naar onder voor alle recepten!

kaasplank goestjes jozefien ryckx gruyere ricotta geroosterde druiven noten peer pompoenboter

 

Recepten
Bruchetta met citroenricotta en geroosterde druiven

Ingrediënten voor 6 bruchetta’s:

  • 1/2de stokbrood
  • 3 el ricotta
  • Zeste van 1 citroen
  • 18-tal druiven
  • 1el olijfolie
  • Snuifje zeezout
  • enkele takjes verse tijm

Recept:

  • Verwarm de oven voor op 200°. Leg de druiven op een met bakpapier bekleedde ovenplaat. Leg hierop de druiven, ze mogen nog in tros zijn. Besprenkel met olijfolie en zeezout. Leg er de takjes tijm bij.
  • Rooster de druiven een 8-tal minuten in de oven (iets minder of meer afhankelijk van de grootte van de druiven). Idealiter zijn hier en daar wat druiven opgengebarsten. 
  • Maak intussen de citroenricotta. Meng daarvoor de ricotta met de zeste van citroen. Snijd het stokbrood in sneden van ongeveer anderhalve cm.
  • Beleg deze rijkelijk met ricotta. Werk af met de geroosterde druiven en hier en daar een takje tijm.
Kruidig geroosterde noten

Ingrediënten:

  • handjevol hazelnoten, handjevol walnoten, handjevol pecannoten
  • 3tl boter
  • 2el honing
  • 1el fijngehakte rozemarijn en tijm,
  • snuif zeezout. 

Recept:

  • Smelt de boter in een tefalpan, voeg de noten en de kruiden toe, roer en bak zo’n vijf op een gemiddeld vuur. Roer zeer regelmatig.
  • Voeg de honing en het zeezout toe. Roer en laat nog even op het vuur.
  • Werk eventueel af met wat extra zout en verse kruiden. Schep uit de pan en laat even uitlekken op keukenpapier.
Gegrilde peer met oregano

Ingrediënten:

  • 2 conference peren
  • 1 el verse oreganoblaadjes
  • 1el olijfolie
  • Recept:
  • Was de peren en verdeel in mooie plakjes, de schil mag eraan blijven. Zet een grillpan op een redelijk hoog vuur. Doe hierin de olijfolie.
  • Als de olijfolie warm is leg dan de plakjes in de pan. Leg ze wat schuin voor mooie grillstreepjes. Laat ongeveer 3 à 4 min. grillen en draai voorzichtig om. Laat opnieuw 3 min. grillen.
  • Haal de peerplakjes voorzichtig uit de pan en bestrooi met de verse oreganoblaadjes.
Pompoenboter 

Deze pompoenboter maakte ik met een restje geroosterde pompoen. 

Ingrediënten:

  • 100g geroosterde pompoen
  • 50g boter op kamertemperatuur
  • 3el honing
  • Snuifje zeezout
  • Eventueel wat kaneel

Recept:

  • Doe de afgekoelde geroosterde pompoen samen met de boter en de honing in een foodprocessor (met de mixer kan ook) en mix tot je een fijne, smeuïge puree krijgt. Werk af met zeezout en eventueel wat kaneel. Zet minstens 2u in de koelkast. Serveer bij kaas of gewoon ‘s morgens op je boterham!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.