Schnitzel met dukkahkorstje en bloemkoolcouscous

5 Juli 2018
Schnitzel lover in da house

Als ik aan jeroen eens durf te vragen, in wat heb je goesting vanavond? Dan antwoordt ie negen van de tien keer ‘schnitzel’. Jip, mijn man is niet echt de persoon die spontaan goesting krijgt in quinoa of kikkererwten, al eet ie wel ook alle gezondere receptjes die ik voor zijn neus zet met heel veel smaak op. Maar als hij dus echt zelf mag kiezen gaat ie resoluut voor schnitzel of iets in die sfeer. Dringend tijd dus dat ik die schnitzel eens onder handen pakte en er mijn eigen draai aan gaf!

schnitzel homemade dukkah bloemkoolcouscous studio goestjes jozefien ryckx

schnitzel homemade dukkah bloemkoolcouscous studio goestjes jozefien ryckx Dukkah, wat is da? 

Wel, dukkah dat is een kruidig mengsel van noten, kruiden en specerijen dat eigenlijk oorspronkelijk uit Egypte komt. Er zijn heel wat variaties van deze kruidige lekkernij, zo maken sommigen er zelf een zoete variant van, heerlijk bij fruitige dessertjes. De dukkah moet in dit recept als korstje voor onze schnitzel dienen, dus wij houden het eerder hartig met o.a. hazelnoot, venkelzaad, korianderzaad en sesamzaad. Heb je geen zin om zelf dukkah te maken? Vaak vind je het al in de iets meer gespecialiseerde winkel. We serveren deze schnitzels met bloemkoolrijst en een fris yoghurtsausje.

Benieuwd naar het volledige recept? Dat vind je hieronder!

dukkah schnitzel bloemkoolcouscous homemade studio goestjes jozefien ryckx

schnitzel dukkah bloemkoolcouscous bloemkoolrijst goestjes jozefien ryckx

 

Schnitzel met dukkahkorstje en bloemkoolcouscous
Ingrediënten

Voor de dukkah

  • 50g hazelnoot
  • 50g komijnzaad
  • 1el venkelzaad
  • 1el sesamzaad
  • 1elkorianderzaad
  • zeezout, zwarte peper

Voor de schnitzel

  • 2 varkenslapjes (ong. 130g pp)
  • 50g broodkruim
  • 2 eieren, loskloppen
  • 120g bloem

Voor de bloemkoolcouscous

  • 1/2de bloemkool, in roosjes verdeeld,
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 teentje look, fijngehakt
  • 1tl chilivlokken
  • Koriander naar smaak
  • Snuifje komijn
  • Sap en zeste van 1 limoen

Sausje voor erbij:

  • 2el yoghurt naar keuze
  • Sap van 1/2de citroen
  • Snuif komijn
  • Snuif zeezout
  • 3el witte wijnazijn
  • Recept
Recept:

Dukkah:

  • Rooster alle ingrediënten samen in een antikleefpan gedurende 5 minuten. Roer geregeld met een houten spatel zodat het niet aanbrandt. Neem van het vuur en laat afkoelen. Doe alles samen in een foodprocessor en hak fijn. Dit kruidige notenmengsel is dukkah en gaan we gaan gebruiken als korstje voor onze schnitzel.

Schnitzel:

  • Meng de dukkah  met het broodkruim. Wentel de varkenslapjes eerst in de bloem, daarna door het ei en tenslotte door het dukkahmengsel. Zorg dat de lapjes helemaal bedekt zijn met een korstje. Kruid daarna eventueel met wat peper en zout.
  • Bak nu de schintzels in wat plantaardige olie. Eerst kort op een heet vuur voor een krokant korstje aan beide kanten, daarna verder laten garen om een gematigd vuurtje.

Bloemkoolcouscous

  • Doe de bloemkool in een foodprocessor en hak fijn tot je de structuur van couscous bekomt. Doe daarna een beetje olijfolie in een tefalpan en fruit de ui tot ze glazig wordt. Voeg hierbij de bloemkool, look, chilli, komijn en zeste van limoen. Roerbak zo’n 2-tal minuutjes en voeg het sap van de citroen toe. Kruid  ten slotte met zwarte peper en zeezout en meng er de fijngegehakte koriander door.

Tot slot

  • Meng alle ingrediënten voor het sausje en roer goed. Serveer de bloemkoolcouscous met de schnitzels en het sausje. Bon appetit!

 

dukkah schnitzel bloemkoolcouscous homemade studio goestjes jozefien ryckx

 

Misschien vind je dit ook wel leuk?

Geen reacties

Laat een reactie na