Andalousisch slaatje met artisjok, tonijn en aioli + win win win superleuke goodies van LEO!

9 Mei 2018
Andalusia!

Hoi hoi! Ik ben net terug van een heerlijk reisje in het prachtige Andalusia in het zuiden van Spanje. Kan je geloven dat ik daar nog nooit was geweest? Ik wou al jaren eens het  adembenemende Alhambra in Granada aanschouwen, slenteren door de feeërieke straatjes van Sevilla en heerlijke tapas eten op de knusse terrasjes van Cordoba. En zo geschiedde! We planden deze reis bewust in voor eind april, want dan is het gewoon aangenaam warm aldaar en niet snikheet zoals in de hoogzomer. Zeker omdat we veel steden bezochten was het super aangenaam om te genieten van temperaturen rond de 26 graden. Ideaal dus om in die periode naar het zuiden van Spanje te trekken, keep that in mind!

Babymoon

Het was ook ideaal als een van onze laatste reisjes met z’n tweetjes. Jaja, het was dus wel een beetje onze babymoon 🙂 Moesten jullie het nog niet weten trouwens: we verwachten ons eerste kindje in oktober! Het is momenteel dus een heel spannende periode en we proberen er zoveel mogelijk van te genieten. Gelukkig beleef ik naar wat ik hoor een droomzwangerschap – ik voel me fysiek goed, heb eigenlijk best wel veel energie en heb niet echt noemenswaardige lichamelijke klachten. Hopelijk blijft het zo tot bij de geboorte! Duimen jullie mee? 

Tapas als kookinspiratie

Maar goed, terug naar Spanje, of Ontspanje zoals wij dat in de familie noemen ;-). We zaten er op heel wat terrasjes (voor Jeroen met een glaasje wijn, voor mij helaas met een glaasje spuitwater, maar dat hoort erbij zeker?) en proefden heel wat heerlijke tapas. Er waren enkele ingrediënten die vaak terugkwamen in de tapasgerechtjes aldaar ( zoals o.a. artisjok, ei, tonijn en geroosterde paprika) en daardoor heb ik mij laten inspireren om deze zomerse maaltijdssalade te maken. 

Berghoff on the go!

Ik presenteer jullie deze salade in een heuse bentobox van de Leo lijn van Berghoff. Ik volg Berghoff al een tijdje en ben welbekend met hun toffe, nieuwere productlijnen Ron en Leo. Omdat ik de ontwerpen mooi en functioneel vind, maar ook en vooral omdat ik Pieter, die al deze schone dingen daar ontwerpt persoonlijk ken. Hij is enorm gepassioneerd door vormgeving en slaagt er wonderwel in om functionele kitchentools er prachtig en heel stijlvol te doen uitzien.  Ooit werkte ik ook mee aan de eerste fotoshoot voor de Ron en Leo producten, een superleuke ervaring die mij mee over de streep trok om verder te gaan met foodstyling en receptcreatie! Dus me & Berghoff, we go way back!

andalousische salade geroosterde paprika tonijn artisjok berghoff leo giveaway delhaize studio goestjes jozefien ryckx

Win win win!

Nu heeft Pieter een aantal leuke on-the-go producten ontworpen voor het Leo gamma. Je zag het handige waterflesje misschien al passeren in mijn Instagram Stories? Of je zag alle producten al staan pronken in je lokale Delhaize supermarkt. Want er loopt daar momenteel een spaaractie rond deze Berghoff producten. Haast je want tot 23 mei kan je nog sparen om deze handige on the go tools of handige bewaardozen te verzamelen! Of je kan natuurlijk ook gewoon meedoen met mijn giveaway die ik morgen op mijn Instagram lanceer! En er zitten hele toffe dingen tussen hoor, dus zeker checken hé!

Benieuwd naar het recept van mijn Andalousische salade met artisjok?  Je vindt het onder deze foto!

Andalousisch slaatje met artisjok, geroosterde paprika en tonijn
Ingrediënten voor 2 slaatjes:
  • 1/2de Romeinse sla
  • 150g sluimererwten
  • 2 puntpaprika’s
  • 3 eieren
  • 150 gr gegrilde artisjokharten op olie 
  • 150gr tonijn in eigen nat
  • olijfolie
  • Peper en zout
Voor de aioli:
  • 1 ei
  • 1/2de el mosterd
  • sap van 1/2de citroen
  • Snuifje zout
  • 2el azijn
  • 100 à 150ml zonnebloemolie
  • 3 teentjes look
Recept:
Slaatje:
  • Was de sla, halveer en snijd in repen.
  • Leg de oven aan op 200°. Bedek een ovenplaat met bakpapier. Wrijf de puntpaprika’s in met olijfolie en leg ze op de bakplaat. Rooster ongeveer 30 min. in de oven. Draai ze halverwege even om. Verwijder de puntpaprika’s in de oven en doe ze meteen in een plasticzak die je dichtknoopt. Zo kunnen de paprika’s wat ‘zweten’ en zijn ze straks heel makkelijk te pellen.
  • Was de sluimererwten en snijd ze in stukjes van ong. 1 cm. Doe wat olijfolie in een pan en stoof er de sluimererwten lichtjes in aan, ongeveer zo’n 5min in totaal. Kruid met peper en zout. Laat afkoelen.
  • Kook de eieren hard (zo’n 8min) en koel af in koud water. Pel ze en snijd ze in kwarten.
  • Laat de tonijn uitlekken. 
  • Haal nu de paprika’s uit de plastic zak. Maak een insnede en normaal gezien kan je nu heel makkelijk de schil afpellen. Verwijder vanbinnen ook de zaadlijsten en de zaadjes. Snijd in reepjes. Deze geroosterde puntpaprika’s kan je eventueel ook al vooraf klaarmaken. Het vraagt een beetje tijd maar ze zijn o-zo-lekker!
  • Laat alle ingrediënten afkoelen en maak intussen de aioli.
Aioli
  • Pel de look en snijd in stukken.
  • Neem een hoge mengbeker. Doe hierin het ei, de mosterd, de azijn en een scheut olie. Zet er je mixer in en voeg al mixend geleidelijk de olie toe. Als je min of meer een mayonaise bekomt voeg dan de look toe en mix tot die helemaal vermengd is met de rest van de aioli. Voeg het citroensap toe en wat zout en peper.
  • Stel je salade samen: Leg onderaan wat sla en dresseer er de rest van de ingrediënten over: de geroosterde paprika, de sluimererwten, enkele artisjokharten, de eieren en de tonijn. Kruid met peper en zout en serveer met de aioli.
  • Smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook wel leuk?

Geen reacties

Laat een reactie na