Megalekkere ovenschotel met skrei, prei, venkel & pastinaakpuree

1 Februari 2018
skrei prei ovenschotel venkel puree pastinaak garnaal kabeljauw goestjes jozefien ryckx studiogoestjes
Juj, nog eens een ovenschotel!

Het was lang geleden dat ik nog eens een toffe ovenschotel had gepost. Deze topper is een mix van twee andere recepten in combinatie met mijn eigen interpretatie. Enerzijds baseerde ik deze ovenschotel met skrei op een recept uit De kunst om goed te eten van Hemsley & Hemlsey. Ik verving hun knolserderpuree (ook heerlijk trouwens ) door een immens lekkere, creamy puree van pastinaak en aardappel. Die laatste leerde ik dan weer maken dankzij Foodbag

skrei ovenschotel prei venkel pastinaak puree aardappel goestjes jozefien ryckx studiogoestjes

Inspired by

Vorige week mochten we namelijk eens een weekje lang een vegetarisch pakket van Foodbag testen. Zij leveren alle nodige ingrediënten aan huis met de recepten erbij. Het enige wat je zelf nog moet doen is gewoon het recept volgen. Hoewel ik eerst wat weigerachtig was omdat ik nu eenmaal graag zelf beslis wat ik eet was ik toch aangenaam verrast. We hebben lekker gegeten en ik heb best wel wat inspiratie opgedaan om zelf de keuken mee in te duiken. De topper was witloof in de oven met daarover een sausje van pastinaak en aardappel. Wel, het is dát sausje dat ik wat naar mijn eigen hand heb gezet en gebruik als bovenste laag voor deze hartverwarmende ovenschotel.

skrei ovenschotel prei venkel pastinaak puree aardappel goestjes jozefien ryckx studiogoestjes

skrei prei ovenschotel venkel puree pastinaak garnaal kabeljauw goestjes jozefien ryckx studiogoestjes

Skrei

De onderste laag van deze schotel bestaat uit heerlijke stukken winterkabeljauw, oftewel Skrei. Dit uniek stukje vis is slechts enkele weken per jaar beschikbaar en is eigenlijk gewone kabeljauw in de fleur van zijn leven. Want op dit eigenste moment is in Noorwegen de kabeljauw-paartijd aan de gang. Die vissen zwemmen dan helemaal naar het noorden van Noorwegen, ter hoogte van de prachtige eilandengroep Lofoten, om er daar kuit te  schieten. Doordat de vis honderden kilometers zwemt wordt zijn vlees veel steviger en witter, wat daarom ook zorgt voor een lekkerdere smaak. Uiteraard kan je eens het het korte skrei seizoen voorbij is deze perfect vervangen door gewone kabeljauwfilet.

skrei prei ovenschotel venkel puree pastinaak garnaal kabeljauw goestjes jozefien ryckx studiogoestjes

skrei prei ovenschotel venkel puree pastinaak garnaal kabeljauw goestjes jozefien ryckx studiogoestjes

Slow food

Ik ga je geen blaasjes wijsmaken, je bent best wel even bezig met deze ovenschotel, reken toch gauw een uurtje. Hou deze ovenschotel met skrei daarom het best eens voor op een zondagavond, of voor als je gasten over de vloer hebt. Vooral omdat je alles van te voor kan bereiden. Gewoon daarna nog efkes in de oven zetten en je kan aan tafel gaan! Dit gerecht bevat bovendien heel veel groentjes dus is ook best gezond waardoor je er zorgeloos kunt van genieten! 

skrei prei ovenschotel venkel puree pastinaak garnaal kabeljauw goestjes jozefien ryckx studiogoestjes
Ovenschotel met skrei, prei, venkel & pastinaakpuree (2 pers)
Ingrediënten
  • 1 sjalot, fijngehakt
  • 1 Pastinaak, geschild en in stukjes gesneden
  • 4 aardappellen van gemiddelde grote, geschild en in blokjes gesneden
  • Enkele takjes verse tijm
  • 200ml melk
  • Olijfolie
  • 400g Skrei, in grote stukken gesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • Prei, 1 stuk fijngesneden
  • Venkelknol, in fijne blokjes + hak het groen fijn
  • Laurierblaadje
  • 1 dl witte wijn
  • 2 el arrowroot of ander bindmiddel zoals maizena of agar
  • 200ml visfond + 200ml water
  • Beetje geraspte parmezaan
  • 2El grijze garnalen
  • 3 el fijngehakte peterselie
  • Peper, zout & cayennepeper
Recept 
  • We beginnen met de puree. Doe een scheutje olijfolie in een kom en fruit hierin de fijngehakte sjalot. Als die glazig is voeg dan de aardapel- en pastinaakstukjes toe. Kruid met peper en zout en bak kort totdat ze wat kleur hebben. Voeg hierbij de melk en de blaadjes van de tijm. Laat koken tot de groenten zacht zijn – afhankelijk van de grote van de stukjes is dit 8 à 10 minuten. Wanneer de groenten gaar zijn pureer ze dan met melk en al met een staafmixer. Het resultaat is een heerlijke, smeuïge puree.
  • Leg de oven aan op 180°
  • Doe eerst wat olijfolie in een grote pan met hoogte (een gietijzeren pot kan ook) en stoof hierin de ui, prei en venkel aan. Doe er meteen het groen van de venkel bij en kruid met peper en zout. Voeg daarna het laurierblaadje toe en stoof een kleine 10min aan tot de groenten wat kleur krijgen.
  • Voeg nu de wijn toe en laat verder stoven tot de wijn is ingekookt. Giet de visfond en het water in de pan bij de groenten en breng op een gemiddeld vuur aan de kook. Leg de vis hierin en laat ongeveer 3 minuten pocheren onder deksel. Haal de vis uit de pan en zet even opzij. Het resultaat is een licht gare vis die wel nog redelijk stevig is. 
  • We gaan de saus nu binden . Doe 2el arrowroot (of ander bindmiddel) in een kommetje met een scheutje water en meng tot je een papje hebt. Doe dit papje bij de groenten in de pan en blijf een paar minuten roeren op tot de saus gebonden is. Meng er 2 el van de peterselie door.
  • Verdeel de vis op de bodem van een ovenschotel. Kruid nog wat met zeezout en cayennepeper. Giet er de prei- en venkelsaus over en verdeel er vanbovenop de puree over. Je zet de schaal best op een bakplaat want eventueel kan de schotel wat overlopen. Zet nog 25min in de oven.
  • Leg nu de grill aan. Bestrooi de schotel met de parmezaan en zet kort even onder de gril zodat de kaas goudbruin kleurt. Werk de schotel af met de garnaaltjes en de rest van de peterselie. Smakelijk!
 

skrei ovenschotel prei venkel pastinaank dinner jozefien ryckx goestjes

skrei prei ovenschotel venkel puree pastinaak garnaal kabeljauw goestjes jozefien ryckx studiogoestjes

skrei ovenschotel prei venkel goestjes

 

Misschien vind je dit ook wel leuk?

Geen reacties

Laat een reactie na