Veenbessen & meringue taart: een feestelijk dessert!

5 December 2017
meringue veenbessen goestjes kerst dessert
The baking spirit

Ik ben de laatste weken in the baking spirit. Misschien komt het doordat het buiten wat kouder wordt en ik daardoor meer zin heb in hartverwarmende zoetigheid? Of misschien komt het doordat ik graag het potentieel van mijn nieuwe keuken wil uittesten? Maar heel waarschijnlijk komt het doordat ik de laatste tijd enkele leuke kookboeken barstensvol toffe bakrecepten kocht. Eén ervan is ‘Vruchtentaarten & Ander Gebak” van een van mijn Instagram-idolen Linda Lomelino. Het was in haar boek dat ik de inspiratie voor de deze taart van veenbessen & meringue vond.

meringue veenbessen taart kerst feestdagen dessert aalbessen

Bakken zonder poespas

Als ik hartige gerechten klaarmaak is het voor mij zelden nodig om een recept te volgen. Maar bij gebak voel ik me wel vaak onzeker. En men zegt altijd dat het met bakken echt wel juist moet zijn of de kans op mislukken is groot. Gelukkig is me dat nog niet al te vaak overkomen. Waarschijnlijk komt dat omdat ik mij niet aan de al te uitdagende baksels waag. Geef mij maar simpel, rechttoe rechtaan zonder al te veel poespas. Deze meringue taart is dan ook niet moeilijk maar ziet er wel magnifiek uit. En ze is ook heerlijk! Ideaal dus.

meringue veenbessen taart kerst feestdagen dessert aalbessen goestjes jozefien ryckx

meringue veenbessen taart kerst feestdagen dessert aalbessen goestjes jozefien ryckx

Cranberries + meringue for the win!

Fruittaartjes vallen ook wel altijd in mijn smaak. In de zomer is er natuurlijk heel wat meer keuze op dat vlak. In de herfst- en wintermaanden zijn we eerder beperkt tot appelen en peren – of veenbessen, zoals in deze taart. Wie veenbessen zegt denkt meteen aan Kerst. Bij ons staat een gestoofd peertje gevuld met veenbessencompote jaarlijks op het menu. Maar nu gaan we dus niet enkele cranberries eten tijdens het hoofdgerecht, ze worden ook mee verwerkt in deze heerlijk meringue taart!

meringue veenbessen taart kerst feestdagen dessert aalbessen goestjes jozefien ryckx

Maak je klaar voor een heerlijke Goestjes Kerst!

Bij deze is de feestmaand hier op Goestjes.be ook ingezet! Verwacht je de komende weken aan enkele toffe, heerlijke en niet zo heel moeilijke recepten voor een gezellige Goestjes Kerst. Er komt nog een post met enkele lekkere hapjes, een tof voorgerecht en een smakelijk hoofdgerecht. Dus hou je alvast klaar! Maar eerst nog het recept voor dit heerlijk taartje. Dat vind je als je verder naar onder scrollt.

meringue veenbessen taart kerst feestdagen dessert aalbessen goestjes jozefien ryckx

meringue veenbessen taart kerst feestdagen dessert aalbessen goestjes jozefien ryckx

 

Recept (gebaseerd op een recept van Linda Lomelino)
Ingrediënten:

voor het deeg:

  • 160g bloem
  • 1tl bakpoeder
  • 80g kristalsuiker
  • 140g gezouten boter, op kamertemperatuur
  • 2 eierdooiers (hou het wit voor de meringue)
  • zeste van 2 citroenen

Voor de veenbessenvulling:

  • 250g veenbessen, vers of uit de diepvries
  • 60g kristalsuiker
  • 1el maizena
  • 1el water

Voor de meringue

  • 4 eiwitten
  • 180g kristalsuiker
  • 4tl maizena
  • 2el lauw water
Recept:

Deeg:

  • Verwarm de oven voor op 170°. Vet een springvorm heel goed in met boter of bakspray, zowel onderaan als aan de zijkanten.
  • Meng de bloem met het bakpoeder en de suiker in een mengkom. Doe er de eierdooiers, citroenschil en boter bij en kneed alles met je handen tot je een mooi egaal deeg hebt.
  • Verdeel het deeg over de springvorm. Verdeel zowel over de bodem als 2 à 3cm hoog aan de zijkanten (afhankelijk van de grootte van je springvorm)
  • Zet ongeveer 20min in de koelkast en bak daarna de taartbodem 20min om 170° – of tot deze er lichtbruin gaat uitzien. Neem de bodem uit de oven en laat afkoelen.

Veenbessenvulling:

  • Doe de bessen met de suiker in een steelpannetje en breng aan de kook. Meng de maizena met het water in een glas of kopje. Eens de bessen koken, voeg dan de maizena bij de bessen. Laat het mengsel nog een klein minuutje koken om verder te binden. Laat de veenbessenvulling afkoelen.

Meringue:

  • Doe de eiwitten samen in een kom en klop ze tot ze gaan schuimen. Voeg terwijl je blijft kloppen geleidelijk aan de suiker toe. Blijf kloppen tot je een glanzende, dikke meringue hebt en klop er nu de maïzena door. 

Afwerking:

  • Verdeel de afgekoelde veenbessenvulling over de taartbodem. Verdeel hierover nu de meringue. Doe dit met behulp van een spatel en probeer wat beweging en volume te creëren. Blij ongeveer 5cm weg van de randen want de meringue zal nog wat uitzakken tijdens het bakken. 
  • Bak de taart een kleine 25min in de oven. Hou dit wel in de gaten want de meringue mag ook niet té bruin worden. Idealiter is de korst krokant en is de meringue vanbinnen zachter, een beetje zoals een zachte marchmallow. 
  • Haal de taart uit de oven en laat afkoelen. maak de springvorm los en werk eventueel af met wat verse aalbessen.
  • FEEST!

 

meringue veenbessen taart kerst feestdagen dessert aalbessen goestjes jozefien ryckx

meringue veenbessen taart kerst feestdagen dessert aalbessen goestjes jozefien ryckx

Misschien vind je dit ook wel leuk?

Geen reacties

Laat een reactie na