Pasta met geroosterde bloemkool en spinazie

26 Oktober 2017

Gisteren was het World Pasta Day, dat zag ik op instagram passeren. Mij lijkt het alsof intussen elke dag zowat een themadag is geworden.

Zo is het vandaag blijkbaar Howl at the Moon Day (je weet waar me te vinden vannacht) en aanstaande zondag Catday. Dit laatste plan ik te vieren met onze nieuw uberschattig familielid Pelmo. Maar wereldpastadag, dat vierden we dus ook. Met pasta uiteraard – of wat had je nu gedacht?

pasta bloemkool spinazie goestjes jozefien ryckx recept

Toegegeven, een lekker pastagerecht vraagt vaak niet zo heel veel moeite, toch? Daarom schraap ik minstens één keer per week zowat alle groenterestjes uit de koelkast en draai ze samen in een een eenvoudig pastaatje . Ik zeg er dan altijd bij:

Sorry schat, tis maar gewoon restjespasta vanavond. Waarop Jeroen steevast met een big smile op zijn gezicht naar de blok parmezaan grijpt en zich klaarhoudt om die restjespasta rijkelijk met een berg versgemalen parmezaan te bestrooien. Feest dus ten huize Goestjes telkenmale er pasta op het bord verschijnt dus! Ookal is dat maar doodgewone restjespasta.

pasta bloemkool spinazie goestjes jozefien ryckx recept

Deze keer geen restjespasta, wel een weloverwogen vegetarische pasta gebaseerd op een recept van de leuke receptenblog Love & Lemons

Ik maakte deze versie met Nieuw-Zeelandse spinazie van de biomarkt hier in de buurt. Dat is blijkbaar geen spinazie uit Nieuw-Zeeland, maar wordt gewoon hier in de regio gekweekt. Deze groene blaadjes zijn tof driehoekig van vorm en zijn ietsje taaier dan gewone spinazie. Als je ze tegenkomt: zeker eens proberen! Als je geen Nieuw-Zeelandse vindt (to be honest: ik had er zelf nog nooit van gehoord) gebruik dan met een gerust hart doodgewone verse bladspinazie. De speltpasta mag je ook vervangen door de gewone variant. 

pasta bloemkool spinazie goestjes jozefien ryckx recept

En wat met die bloemkool hoor ik je vragen: Bloemkool in pasta of wat?

Wel, geloof me, deze geroosterde bloemkool is lekker pittig gekruid en is heerlijk al dente. Ideaal in combinatie met de zachtzoete smaak van het sausje en de textuur van de spinazie. Bovendien zorgt de kurkuma ervoor dat de bloemkool er goudgeel uitziet – wat dan weer zorgt voor leuke kleurschakeringen op je bord!

pasta bloemkool spinazie goestjes jozefien ryckx recept

En o ja, vergeet niet: je kan nog steeds inschrijven voor mijn nieuwsbrief Food For Inspiration.

Wil je graag maandelijks een kort en bondig overzicht van de leukste foodblogs, foodie Instagram accounts, kookboeken en foodie places van het moment ontvangen? Schrijf je dan in via onderstaande link! De eerste “#foodforinspiration” landt volgende week in je mailbox!  Het recept voor de pasta vind je onder het contactformulier.

 

pasta bloemkool spinazie goestjes jozefien ryckx recept

 

VEGETARISCHE PASTA MET GEROOSTERDE BLOEMKOOL EN SPINAZIE

Ingrediënten voor ongeveer 2 porties:

  • Een halve bloemkool verdeeld in roosjes
  • Een scheut olijfolie
  • 1tl chilliflakes
  • 1tl kurkuma
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes look, fijngehakt
  • 200g Nieuw-Zeelandse spinazie
  • 2el witte wijnazijn
  • 1tl honing
  • snuifje paprikapoeder.
  • 300g speltpasta of pasta naar je goesting 
  • Enkele eetlepels van het kookvocht
  • 2 el hazelnoten, fijngehakt
  • 2el rozijntjes
  • Zout & peper 
  • 2el gehakte peterselie
  • Eventueel: enkele partjes citroen en versgemalen parmezaan

Recept:

  • Vervarm de oven voor op 180°. Verdeel de bloemkoolroosjes in een grote ovenschaal of op een bakplaat bedekt met bakpapier. Bestrooi ze met de kurkuma, chiliflakes, wat peper en zeezout. besprenkel ruim met olijfolie. Meng goed zodat alle bloemkoolroosjes goed gekruid en geolied zijn. Rooster de bloemkool ongeveer 20min. in de oven tot ze beetgaar is. 
  • Meng de witte wijnazijn met de honing. Voeg het snuifje paprikapoeder toe, meng en laat even staan.
  • Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking.
  • Stoof intussen de ui aan in een beetje olijfolie. Voeg de look toe en laat even aanstoven tot de ui glazig is. Doe nu de gewassen spinazie erbij en roerbak deze een 3-tal minuten. 
  • Voeg nu de pasta, bloemkool en het wijnazijnmengsel toe. Voeg ook enkele eetlepels van het kookvocht van de pasta toe. Roer en meng goed terwijl je het gerecht nog even laat pruttelen op een gemiddeld vuur. Voeg de rozijntjes toe en roer.
  • Werk de pasta af met wat fijngehakte hazelnoot en de peterselie. Ook lekker met wat versgeperste citroen en uiteraard ook wat parmezaan dus 🙂

 

pasta bloemkool spinazie goestjes jozefien ryckx recept

 

 

 

Misschien vind je dit ook wel leuk?

2 Reacties

  • Wat is jou reactie? Cristelle 26 Oktober 2017 at 16:28

    Amai Jozefien, 300 gr pasta voor 2 personen. Da’s wel veel. Ik doe nooit meer dan 100 gr per persoon.
    Maar tof recept, smakelijk.

    • Wat is jou reactie? Jozefien 31 Oktober 2017 at 13:08

      Hoi Christelle, is natuurlijk afhankelijk van eigen voorkeur hé. Ik ben zeker dat het recept even hard zal smaken met maar 100g pasta per persoon. Geniet ervan!

    Laat een reactie na