Chocolade breakfast rolls met hazelnoten

20 Oktober 2017

Chocolade, daar gaat het vandaag over gaan! Maar eerst even kort iets over mijn favoriete seizoen, de herfst. Want het valt niet te ontkennen: ik ben een herfstmeisje. Ik hou van frisse lucht, van een beetje gloominess in the air en van het schone herfstlicht. Dat jaar had ik het geluk om het ontluiken van de herfst van heel dicht mee te maken tijdens een onvergetelijke workshop 5-daagse in Kroatië. We logeerden er met een toffe bende creatieve, enthousiaste mensen bovenaan een heuvel in het prachtige en zeer groene Istrië.

Op dag één waren alle omliggende bossen, velden en heuvels nog schoon donkergroen. Maar tegen de laatste dag van ons verblijf in Villa Sancta Maria had dat groen toch al plaats moeten maken voor hier en daar wat rood, geel en oranje. Ik vond het magnifiek om de natuur rondom zo schoon te zien veranderen. 

 Chocolade breakfast rolls ontbijt taart hazelnootchocolade goestjes jozefien ryckx

Met het vallen van het blad verandert ook het eten op ons bord. Move over strawberries, hellow pumpkin! En hallo pastinaak en aardpeer en kool en co! Een patatje dat mag ook alweer. En o ja, in de herfst heb ik precies ook meer goesting in chocolade.

Het is misschien omdat een mens vaker thuis blijft als het ‘s avonds geen terrasjesweer meer is en dus al vaker eens de voorraadkast opentrekt voor een chocolaatje. ‘t Kan ook zijn doordat we in Kroatië een immens lekkere en schone chocoladetaart mochten fotograferen en opeten en dat de goesting daar begonnen is. 

Chocolade breakfast rolls ontbijt taart hazelnootchocolade goestjes jozefien ryckx

Maar ik denk dat het vooral komt doordat ik nu eenmaal veel chocolade in huis heb omdat ik geregeld samenwerk met Jacques chocolade. Zo ontwikkelde ik een  een aantal leuke recepten voor www.chocojacques.be.

Eén van de lekkerste recepten is dat voor hazelnoot-chocolade breakfast rolls. De basis voor deze yummie onbijtrolletjes is heerlijke chocolade met hele noten – believe me, that stuff is addicting!

Deze chocolade dient als vulling voor de rolletjes die perfect zijn zowel bij het ontbijt als op zondag bij de koffie!

Chocolade breakfast rolls ontbijt taart hazelnootchocolade goestjes jozefien ryckx

Breakfast rolls gevuld met hazelnootchocolade

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 60g boter
  • 3el honing
  • 160ml volle melk
  • 400g bloem
  • 1 zakje gist – 7g
  • 1 tl zout
  • 2 eieren

Voor de vulling:

  • 250g chocolade Jaques met hele hazelnoten
  • 50g poedersuiker
  • Snuifje zout
  • 85g boter – op kamertemperatuur
Recept:
Maak het deeg:

Warm de melk, de boter en de honing samen op tot de boter gesmolten is. Zorg ervoor dat de melk niet gaat koken. Neem van het vuur en laat een 10-tal min. afkoelen.
Doe de helft van bloem in een grote kom en meng met de gist en het zout. Voeg het melkmengsel toe en meng tot je een mooi geheel krijgt. Doe er de eieren één per één bij en meng goed tussendoor. Voeg nu geleidelijk de bloem toe, blijf ondertussen heel goed mengen.
Als alle bloem is toegevoegd, kneed dan zo’n 5 min. verder met je handen tot je een stevig, licht klevend en elastisch deeg bekomt. Doe het deeg in een beboterde kom en bedek met folie. Laat 1u rijzen tot het deeg ongeveer verdubbeld is.

Maak de vulling:

Doe de chocolade in stukken in een foodprocessor, samen met de suiker. Hak even tot de chocolade is fijngehakt in kleinere stukjes. Voeg de boter toe en meng verder tot je een samenhangend mengsel bekomt dat stevig en een beetje kruimelig is. Zorg dat het mengsel niet te fijn wordt.

Maak de rolls:

Rol met een deegrol het deeg uit op een bebloemd oppervlak tot een grote rechthoek van ongeveer 25 op 40cm. Het deeg mag max. nog een halve cm dik zijn.
Verdeel het chocolademengsel evenredig over het deeg. Rol het deeg in de lengte op tot je een lange worst hebt. Gebruik nu een scherp mess om het deeg in rolletjes te snijden van 2 à 3cm dikte. Je zou ongeveer 12 rolletjes moeten kunnen maken.
Vet een bakvorm in met wat boter en leg hierin de rolletjes met de spiraalkant naar boven. Bedek met folie en laat opnieuw een dik halfuur rijzen.

Verwarm intussen de oven voor op 180°. Zet de rolletjes daarna in de oven en laat ze 40min. bakken tot ze goudbruin zijn. Laat ze kort afkoelen en serveer.
Je kan de rolletjes in een luchtdichte doos ongeveer 3 dagen bewaren.

Misschien vind je dit ook wel leuk?

Geen reacties

Laat een reactie na