Risotto van zomerse maïs met citroen

26 September 2017

Ik geef het toe, ik ben een extreme curieuzeneus. Ik moet het allemaal gezien en gehoord hebben. Maar als ik op restaurant ga, dan begint mijn nieuwsgierigheidsradar pas echt te zoemen. Ik probeer dan ook steeds een plekje met zicht op de keuken te veroveren zodat ik kan loeren in de potten van de chef. En ja, door dat pottenkijken heb ik al heel wat kookinspiratie opgedaan. Zo ook met dit recept voor risotto van maïs.

maïs vers met citroen en tijm jozefien ryckx goestjes eenvoudig recept

Dit gerecht keek ik af bij Alberte, een gezellig food sharing restaurant in Gent. Het is er gezellig zitten en er worden goeie wijntjes geserveerd. Het eten is er sowieso lekker, maar toen we er enkele weken geleden gingen eten sprong de risotto van maïs met venkel ons toch echt wel in het oog.

maïs vers met citroen en tijm jozefien ryckx goestjes eenvoudig recept

Wij eten geregeld maïs, dat heb je misschien al gemerkt op deze blog. Ik schotel het geregeld ook voor aan gasten. Steevast merk ik toch een soort van terughoudendheid ten opzichte van deze groente. Maïs is toch een beetje een nobele onbekende in onze Vlaamse keukens. Nochtans zonder ook maar enige reden want zeker in september, als de maïs vers geoogst is MOET je er gewoon van eten. Heerlijk zijn de verse maïskorrels in een slaatje of nog beter, rooster een hele kolf op de barbecue of in de oven, besmeer met kruidenboter en je hebt goud in handen & in je mond!

maïs vers met citroen en tijm jozefien ryckx goestjes eenvoudig recept

Back to de maïsrisotto, gezeten in Alberte dus, aan de bar met zicht op de keuken. Eens we die voorgeschoteld kregen begonnen alle radertjes in mijn hoofd op volle toeren te draaien. Heerlijk smeuïg (ja daarom dus dat ze die korrels lichtjes aan het pletten waren tijdens het prepareren), een frisse noot dankzij de toevoeging van citroen en nog wat andere heerlijkheden. Ik moest en zou dit thuis ook eens uitproberen! Ik nam wat ik geproefd en gezien had en gaf er mijn eigen draai aan. En je raadt het, mijn experiment draaide goed uit! 

maïs vers met citroen en tijm jozefien ryckx goestjes eenvoudig recept

Intussen heb ik deze risotto al twee keer aan gasten geserveerd. Telkens wordt dit gerechtje met enthousiasme gesmaakt. Ik zou zeggen, zeker ook eens uitproberen! Je kan het klaarmaken als bijgerecht bij bijvoorbeeld kip, maar deze risotto is ook heerlijk met een stuk witte vis, scampi’s of coquilles. Instant feest op je bord verzekerd 🙂

Risotto van zomermaïs met citroen en tijm

Ingrediënten voor 2 personen:
  • 2 kolven zomermaïs
  • Sap van 1 citroen
  • Zeste van 1 citroen
  • 1 el boter
  • 2el (light) room
  • 1el geraspte parmezaan
  • zwarte peper 
  • zeezout
  • Enkele blaadjes verse oregano
Recept:

Verwijder de buitenste bladeren en de draden van de maïskolven en spoel even onder de kraan. Verwijder met een mes de maïskorrels van de kolf. Doe dit voorzichtig want anders vliegen de korrels alle kanten uit.  

Smelt in een grote pan of gietijzeren pot de boter op een gemiddeld vuur. Voeg de maïskorrels toe en kruid royaal met zwarte peper. Voeg het sap van de citroen toe. Kneus nu zachtjes de korrels met behulp van een pureestamper.  Herhaal dit af en toe en laat intussen gedurende een kwartiertje de maïskorrels zacht worden in de boter.

Voeg de room toe en roer goed. Neem de maïsrisotto van het vuur en meng er de parmezaan door. Werk af met verse oregano en zeste van citroen. Proef en kruid indien nodig bij met zwarte peper en wat zeezout. Bon appetit!

Misschien vind je dit ook wel leuk?

2 Reacties

  • Wat is jou reactie? Suzanne 28 September 2017 at 16:44

    Origineel! Je post van begin deze week is me bijgebleven, vanavond probeer ik het ook eens!

  • Wat is jou reactie? Jozefien 28 September 2017 at 19:35

    Leuk, zeker eens uitproberen, tis een bljiver!

  • Laat een reactie na