Homemade zalmburger met verse erwtjes

27 Juli 2016
Verse erwtjes: een feest!

Met dit recept wou ik echt eens even erwtjes op een piedestalletje plaatsen.  Deze kleine, o-zo-fijne groene groentjes zijn de laatste jaren danig in mijn favorietenlijstje gestegen. Nu zijn ze volop in het seizoen en kan je ze vers en nog volledig beschermd door hun peultjes in de winkel terugvinden. Ik vind erwtjes vers uit de peul op hun best: knapperig, een beetje sappig en bijna zoet van smaak. Gewoon even al dente koken, bestrooien met een snuif zeezout en fijngesneden munt en je hebt al meteen een zomerse delicatesse op tafel getoverd. Heerlijk ook in combinatie ook met verse zalm, zoals in deze zalmburger!

zalmburger erwtjes avocado dille jozefien ryckx goestjes homemade

In de diepvries kan ook

Zit er trouwens ook niet mee in om ze doorheen het jaar in de diepvriesversie te kopen. Normaal ben ik daar niet zo’n fan van, maar voor erwtjes maak ik een uitzondering. Het seizoen is kort en zelfs ik heb niet altijd de goesting om erwtjes te doppen. Als je diepvrieserwtjes van een kwalitatief merk koopt en er zitten redelijk grote lichtgroene bolletjes in het diepvriesdoosje dan mag je erop aan dat je de juiste soort vasthebt. Handig trouwens om ze in de diepvries te hebben – zo zijn er altijd groentjes in huis om bijvoorbeeld een last minute one-pot pastaatje te maken met erwtjes & spekjes of een zomers groen soepje met erwtjes, munt & basilicum. Maar deze heb ik deze dus wel eigenhandig uit de peul gehaald!

zalmburger erwtjes avocado dille jozefien ryckx goestjes homemade

Zalmburger sidedishes

Deze zalmburger serveer ik graag met wat zure room met wasabi en verse groentjes zoals avocado (I know – ik behoor tot de club van de avocadoverslaafden), tomaat en jonge spinazieblaadjes. Maar feel free om ze op een burgerbroodje te gooien want dat is zonder meer ook hemels! En waarom niet een massa vrienden uitnodigen en een heus backyard-burgerfeestje plannen met deze homemade burgers als delicieuse & originele eyecather? Smakelijk!

zalmburger erwtjes avocado dille jozefien ryckx goestjes homemade

Recept
Homemade zalmburgers met verse erwtjes
Write a review
Print
Prep Time
20 min
Cook Time
10 min
Total Time
30 min
Prep Time
20 min
Cook Time
10 min
Total Time
30 min
Ingrediënten voor 6 burgers
  1. 600g zalmfilet
  2. 200g verse erwtjes -gedopt
  3. 4el fijngehakte dille
  4. 3el bloem
  5. 2 eieren
  6. Zeezout & cayennepeper
  7. Scheutje olijfolie
  8. 4el zure room
  9. 1tl wasabi
Instructions
  1. Hak de zalm in kleine stukjes als was het voor tartaar.
  2. Breng 1l water aan de kook, voeg een snuif zout doe en blancheer de erwtjes gedurende een 4-tal minuten. De erwtjes moeten nog wat al dente zijn zodat ze mooi op hun geheel blijven als we ze in de burgers verwerken. Giet de erwtjes af en blus direct met (ijs)koud water zodat ze hun felgroene kleur behouden. Laat eventjes afkoelen.
  3. Meng de zalmstukjes met de erwtjes, de dille, de twee eieren, de bloem, wat cayennepeper en zeezout.
  4. Verdeel dit mengsel nu in burgers. Neem ongeveer een handjevol van dit mengsel, rol in een balletje en druk vervolgens voorzichtig plat. Zet de burgers ongeveer een helfuurtje in de koelkast zodat ze wat steviger worden.
  5. Bak de burgers in wat olijfolie in een hete pan ongeveer 3 à 4 minuten aan elke zijde.
  6. Meng de zure room met de wasabi.
  7. Serveer met een partje citroen en wat avocado, tomaat en verse spinazie – ook megalekker op een burgerbroodje!
  8. Smakelijk!
Goestjes http://www.goestjes.be/

Misschien vind je dit ook wel leuk?

1 Reactie

  • Wat is jou reactie? Jozefien 2 Augustus 2016 at 10:06

    Mmmm, ga ik eens proberen!

  • Laat een reactie na