Baba Ganoush met Fetakaas

20 Juni 2016

Ik houd enorm van deze heerlijke baba ganoush! Tis een gezonde aperodip op basis van groenten en bovendien echt niet moeilijk om klaar te maken. Je hebt enkel wat geduld nodig om de aubergines mooi te laten garen in de oven of op de barbecue! Dit recept is dus as easy as can be & bovendien een gegarandeerd succesnummer bij alle mogelijke gasten die over de vloer komen.  Easy, happy, healthy comfort food in een handomdraai dus. 

aubergine baba ganoush vegetarische dip ingredienten

Deze smakelijke dip komt overgewaaid uit het Midden-Oosten. Vooral in de Libanese keuken kom je Baba wel eens tegen. Altijd een plezier om er je vers gebakken platbrood in te dippen. Maar ik serveer deze dip meestal met verse groentjes zoals worteltjes of bloemkool. De kruidige, rokerige smaak van de baba ganoush past perfect bij het frisse en krokante kantje van deze groentjes. 

baba ganoush making of aubergine eggplant dip

Er zijn eindeloos veel variaties op het recept van baba ganoush. Gezien ik dol ben op feta heb ik die er bijgevoegd, maar je kan de feta dus ook perfect weglaten. Je kan deze aperodip trouwens een aantal dagen zorgeloos in de koelkast bewaren. Ideaal dus om vooraf te maken en dan te serveren als er onverwacht volk over de vloer komt!

baba ganoush carrot wortel dip vegetarisch

Ingrediënten:

2 aubergines
4 teentjes look
olijfolie
150g fetakaas
zeste van ½ (biologische) citroen
zout, cayennepeper, extra kruiden naar keuze: komijn, (gerookt) paprikapoeder,…

Recept:

In de oven:

Verwarm de oven voor op 180°
Halveer de aubergines en maak met een mesje diagonale inkervingen zodat je ruitjes verkrijgt
Halveer de teentjes look en duw ze in de inkervingen in het vruchtvlees van de aubergine. Doordat de look mee de oven ingaat wordt ze gepoft en krijgt de look een iets minder scherpe, zoetere smaak.
Overgiet met wat olijfolie, kruid met cayennepeper, zout en eventuele andere kruiden naar keuze
Plaats de aubergines in de oven gedurende ongeveer 30 à 40min (afhankelijk van de sterkte van je oven) totdat het vruchtvlees van de aubergines zacht is (je kan dit testen door kort even met een vork te prikken). Je zal zien dat het vel van de aubergine wat gaat rimpelen en verschrompelen, dit is normaal.
Haal de aubergines uit de oven en laat even afkoelen

Op de barbecue:

Bereid de barbecue voor zoals gewoonlijk. Wrijf de aubergines rijkelijk in met olijfolie. Als je hete kolen hebt, leg dan de aubergines op de barbecue. Draai ze regelmatig om. Na 20 à 25 minuten zijn de aubergines gaar en is de schil misschien ook wat verbrand. Neem de aubergines van de barbecue en laat ze even afkoelen. 

Beiden:

Verwijder met een lepel het vruchtvlees van de aubergine en doe dit samen met de fetakaas in een hakmolentje of foodprocessor. Als je de aubergines gebarbecued hebt, voeg dan 4 teentjes look bij het vruchtvlees en kruid extra met cayennepeper, zout en eventuele andere kruiden. 
Mix alles tot je een glad maar stevig mengsel bekomt. Wil je het graag wat smeuïger? Voeg dan nog wat olijfolie toe.
Werk af met de zeste van citroen en serveer met verse worteltjes of allerlei ander lekkers om te dippen!

 

 

 

 

Misschien vind je dit ook wel leuk?

Geen reacties

Laat een reactie na