Risotto van tarwekorrels met spruitjes & spekjes

5 Februari 2016
Stoemp, maar dan met tarwekorrels

Een winters hartverwarmend recept, een stoemp met spruitjes, spekjes en gekarameliseerde ui maar dan met tarwekorrels in plaats van patatjespuree. Ik maak wel vaker eens ‘graantjes’ klaar. Het zorgt voor afwisseling op ons bord en tarwekorrels zijn heel makkelijk om klaar te maken. Voor dit specifieke recept werd ik geïnspireerd door een van mijn favo kookboeken, namelijk dat van de Forest Feast. Hierin presenteert auteur Erin Gleeson een recept voor tarwekorrels met parmezaan erdoor gemengd, afgewerkt met gekarameliseerde ui. Ik voegde gestoofde spruitjes & wat spek toe – en laat in deze versie de gemalen parmezaan weg.

tarwekorrels spruitjes spek bladpeterselie walnoten ui recept goestjes

Tarwekorrels populairder dan ooit!

Blijkt trouwens dat graantjes in de lift zitten. Op Pinterest vind je talrijke recepten met allerlei soorten granen. Ik bundelde mijn favorieten voor jullie op mijn pinterest board “graantjes en zo.” Het ene recept nog kleurrijker dan het andere – wat dacht je van tarwekorrels met appel en goudakaas? Of een mediterraanse graantjessalade met kip, komkommer en fetakaas? Maar uiteraard kunnen al deze recepten niet tippen aan de hartige heerlijkheid van deze tarwekorrels 🙂 Soms maak ik dit recept ook met een mix van soorten uien, dan doe ik er een rode & een gewone ui in en eventueel wat lenteui. En lust je geen spruitjes? Vervang deze door een andere groente, zoals bijvoorbeeld knolselder of prei.

spruitjes met tarwekorrels en gekarameliseerde ui recept goestjes

Afwerken doen we met een beetje fijngesneden bladpeterselie en stukjes walnoot! Njam! En ja, als je dat écht wil dan mag je er van mij nog wat parmezaan over strooien. Smakelijk!

Recept:
Tarwekorrels met spruitjes en spekjes
Serves 2
Write a review
Print
Prep Time
20 min
Cook Time
20 min
Total Time
40 min
Prep Time
20 min
Cook Time
20 min
Total Time
40 min
Ingredients
  1. 200gr tarwekorrels (ebly)
  2. 20-tal spruitjes
  3. 2 uien
  4. 150g gerookt spek in blokjes
  5. handje walnoten - in stukken gehakt
  6. beetje bladpeterselie naar smaak - fijngehakt
  7. peper en zout
  8. 3el olijfolie
  9. 2el boter
Instructions
  1. Kook de tarwekorrels volgens de instructies op de verpakking
  2. Schil de uien en snijd ze in dunne ringen
  3. Bak de uien in 2el olijfolie en de boter op een matig voor tot ze lichbruin zijn - dit duurt ongeveer 20minuten, roer geregeld om zodat ze niet aanbranden
  4. Verwijder de buitenste blaadjes van de spruitjes, snijd het onderste stuk af, halveer en hak de spruitjes fijn
  5. Stoof de spruitjes 5 minuten aan in wat olijfolie, kruid met peper en zout
  6. Bak de spekblokjes tot ze krokant zijn
  7. Voeg de spruitjes en spekjes bij de tarwekorrels, werk af met de fijngehakte bladpeterselie en de walnootstukjes, dresseer de gekarameliseerde uiringen ervanbovenop.
Goestjes http://www.goestjes.be/

Misschien vind je dit ook wel leuk?

1 Reactie

  • Wat is jou reactie? magdat 5 Februari 2016 at 10:27

    Wij probeerden deze week ook eens de combinatie spruitjes en walnoten in de stoemp. Was zeker een geslaagde combinatie. Is inderdaad een leuk idee om een keer tarwekorrels te gebruiken.

  • Laat een reactie na