Oosters gekruide steaks van bloemkool

12 Januari 2016

Bloemkool, een groente die de harten van menig Belgje reeds lang wist te veroveren. Zeg nu zelf, wat is er lekkerder comfortfood dan bloemkool in kaassaus? Of hoe makkelijk kan een aperitiefhapje zijn? Gewoon wat bloemkool in roosjes verdelen en dippen in de cocktailsaus! Kortom, van de geneugtes van deze groente hoef ik jullie waarschijnlijk niet meer te overtuigen. Maar wist je dat bloemkool op nog héél veel andere manieren kan gegeten worden? Zo leerde ik via Pinterest dat bloemkool ongelofelijk populair is bij de glutenvrije garde die ze o.a. gebruikt als basis voor pizzadeeg of ter vervanging van couscous. Veel vegetariërs gebruiken bloemkool dan weer als vervanger voor vlees en dat is eigenlijk ook een beetje wat ik hier doe met deze Oosters gekruide bloemkoolsteaks.
recept voor gegrilde bloemkool op de plancha - bloemkoolsteaks

Mijn inspiratie voor dit recept haalde ik niet voor niets uit het vegetarische kookboek Green Kitchen Travels. Het is het tweede kookboek van het koppel achter de mega-inspirerende blog Green Kitchen Stories. Op hun blog vind je talrijke kleurrijke toprecepten met groenten. Ik neem minstens een keer per week een kijkje op deze site om wat inspiratie op te doen. In  Green Kitchen Travels staan ongeveer 100 recepten geïnspireerd door de reizen die het bloggerskoppel maakte. Zo ook het recept voor bloemkool met chermoula – een Marokkaanse marinade. Ik paste hun recept wat aan zodat ik er kruidige bloemkoolsteaks kon van maken – perfect om ook eens mijn nieuwe Cuisinart plancha mee te testen.

recept voor gegrilde bloemkool op de plancha - cuisinart

Een tijdje geleden kreeg ik van cuisinart de vraag om hun plancha eens te testen. Leuk dacht ik, dan kunnen we in de winter binnen barbecuen. En dat is het ook een beetje. Met zo’n toestel in huis kan je in no time een winters barbecuefestival organiseren. Doordat je de temperatuur helemaal kan regelen komt alles wat je op de plancha legt perfect gegaard op de borden. Om groenten te grillen vind ik de plancha echt wel een waar plezier. En bovendien valt de afwas ook best mee. Enig nadeel van de cuisinart plancha? Hij is écht wel groot. Tis niet zomaar iets dat je in je keuken kan opbergen – je moet er echt wel al een serieuze plek voor voorzien in je kelder of berging! 

recept voor gegrilde bloemkool steaks op de plancha met quinoa - cuisinart

Ik grilde ook wat zoete puntpaprika op de plancha. Heerlijk is die bij de pittige bloemkoolsteaks! Gewoon wat quinoa koken voor erbij, afwerken met enkele takjes munt en je kan aan tafel :-). Trouwens, geen nood als je geen plancha in huis hebt, je kan deze steaks ook perfect in de oven klaarmaken. Plaats ze dan ongeveer een halfuurtje in de oven op 180° en draai ze halverwege even om. Smakelijk!

Oosters gekruide steaks van bloemkool met quinoa
Serves 2
Write a review
Print
Prep Time
40 min
Prep Time
40 min
Voor de steaks van bloemkool
  1. 1 bloemkool
  2. zeste van 1/2de citroen
  3. 1/2tl komijn
  4. 1/2tl 5-kruidenpoeder
  5. ½ tl gerookt paprikapoeder
  6. snuifje chilivlokjes
  7. snuifje zout
  8. 1 teentje look, geperst
  9. 4el olijfolie
Voor de quinoa met zoete puntpaprika
  1. 2 rode puntparika’s
  2. snuifje zout
  3. 1/2tl paprikapoeder
  4. 150g quinoa
Voor de steaks van bloemkool
  1. Maak de marinade door alle kruiden te mengen met de look, de zeste en de olijfolie
  2. Verwijder al het groen van de bloemkool, snijd de stam af maar zorg dat er nog ongeveer een cm overblijft
  3. Snijd de bloemkool voorzichtig in plakken van ongeveer 1 cm dik – normaal gezien zal je 3 à 4 mooi plakken uit 1 bloemkool kunnen halen, vooral dan uit het middenstuk. De rest van de bloemkool kan je gebruiken voor een andere bereiding.
  4. Wrijf de bloemkoolsteaks royaal in met de marinade
  5. Laat minstens een uurtje intrekken
  6. Verwarm de plancha op 200° - bak de bloemkool steaks ongeveer 3 minuten aan elke kant tot ze gekleurd zijn
  7. Verminder tot ong. 150° en laat de bloemkool ongeveer 10 minuten aan elke kant verder garen
Voor de quinoa met zoete puntpaprika
  1. Kook de quinoa volgens de instructies op de verpakking
  2. Snijd de puntpaprika in fijne reepjes
  3. Verwarm de grill op 180° - vet in met een scheutje olijfolie
  4. Leg de paprika op de grill, kruid met zout en paprikapoeder, roer geregeld om
  5. Verlaag na 5min het vuur wat tot ong. 120° en laat de paprika ongeveer 10 min verder garen.
  6. Serveer de quinoa met de gegrilde paprikareepjes & de kruidige bloemkoolsteaks
Goestjes http://www.goestjes.be/

Misschien vind je dit ook wel leuk?

1 Reactie

  • Wat is jou reactie? ikkenormaal 12 Januari 2016 at 13:08

    De bloemkoolsteak zien er heerlijk uit en lekker simpel. Weet ik weet wat doen als er nog eens bloemkool in mijn groentenpakket zit 😉

  • Laat een reactie na