Winterse cocktail met peer en bourbon

21 December 2015

Bij een cocktail drinken denken we meestal spontaan aan een zomers terrasje waar we met een cocktail à la pina colada in de hand van de zon genieten. Maar waarom niet in de winter als het buiten (min of meer) regent en waait lekker gezellig binnen van een winterse hartverwarmende cocktail nippen? Waarom niet op Kerst of Nieuwjaarsdag de klassieke bubbels inruilen voor een drankje met wat meer pit? Met die ideeën stapte ik naar Jurgen Nobels, volgens Diageo Belgiës beste bartender & ook cocktailmaestro bij Uncle Babe’s Burger Bar in Gent, de place to be voor overheerlijke burgers en exquise cocktails.winter cocktail kerst jurgen nobels ucle babes gentHij ontvangt me met veel enthousiasme en vertelt met fonkelende ogen over de cocktail die hij in gedachten heeft. Het wordt er eentje met peer, calvados, gember en bourbon. Terwijl Jurgen aan het raspen, zeven, muddlen en shaken is vertelt hij met veel passie over zijn vak. In een goede cocktailbar moet alles goed zitten legt hij uit: de cocktails, de sfeer, de ontvangst, het interieur, de muziek maar ook de geluiden tout-court. Daarom is het helemaal niet zo eender hoe je een cocktail shaket. Thuis doe je maar je goesting maar in een cocktailbar kan het niet zomaar het geluid van kletterend ijs zijn, het moet mooi ritmisch klinken zodat de mensen er goesting in krijgen.kerst cocktail met peer gember jurgen nobels uncle babe's burger bar gentVoor Jurgen draait het drinken van een cocktail dus niet alleen rond de perfecte smaak ervan, maar ook rond de hele ervaring die het cocktail drinken met zich meebrengt. Daarom ook dat hij in zijn cocktails ook meestal een roerstaafje steekt. Leuk toch, je krijgt die cocktail voor je neus en het eerste wat je al kan doen is gewoon eventjes roeren – dat vinden de mensen plezant. Kortom, zeg niet zomaar cocktail tegen cocktail! Ook deze winterse cocktail is een ervaring, niet alleen om te drinken (heerlijk! wat had je gedacht?) maar ook om te maken.kerst cocktail peer gember bourbon close up uncle babe's gent jurgen nobelsVoor mij maakt Jurgen hem met bourbon die werd geïnfuseerd met kamille wat zorgt voor een iets verfijndere kruidige toets. Maar laat je hierdoor zeker niet afschrikken! Ten eerste leerde ik dat het helemaal niet zo moeilijk is om bourbon te infuseren en ten tweede kan je de cocktail ook met een gerust hart met gewone bourbon klaarmaken. Heb je hem liever zonder alcohol? Laat dan de calvados en de bourbon weg en voeg ginger ale toe.

Wil je tijdens de feestdagen of de donkere wintermaanden je gasten eens verrassen met een origineel maar o-zo-lekker drankje, dan moet je deze zeker eens uitproberen! Cheers 🙂

Winterse cocktail met peer en bourbon
Serves 1
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Prep Time
10 min
Voor de met kamille geïnfuseerde bourbon
  1. 10 eetlepels gedroogde kamille bloemen
  2. 1 fles bourbon
Voor de suikersiroop van bruine suiker
  1. 500g bruine suiker
  2. 1/2l water
Voor de winterse cocktail met peer en bourbon (1glas)
  1. 15 ml calvados
  2. 30 ml bourbon geïnfuseerd met kamille - ook lekker zonder de infusie
  3. 15 ml siroop van bruine suiker
  4. 20ml citroensap
  5. ½ rijpe peer in stukjes gesneden (zonder schil)
  6. enkele fijne plakjes peer met schil
  7. geraspte gember (stukje van +- 1cm)
  8. 20ml bruiswater
  9. draai van de pepermolen (zwarte peper)
Voor de met kamille geïnfuseerde bourbon
  1. Voeg de kamillebloemen bij de bourbon
  2. Laat gedurende 24 uur infuseren
  3. zeef de kamille uit de bourbon
Voor de suikersiroop van bruine suiker
  1. Neem een steelpannetje en breng hier 1/2l water aan de kook
  2. Zodra het water kookt al roerend 500g bruine suiker aan het water toevoegen
  3. Blijf net zolang roeren tot alle suiker is opgelost en zet dan het pannetje uit
  4. Laat de suikersiroop afkoelen.
  5. Je kan deze redelijk lang bewaren en ook in andere gerechten en cocktails gebruiken
Voor de winterse cocktail met peer en bourbon (1glas)
  1. Plet de peer bijvoorbeeld met een vork tot mousse en doe in de shaker
  2. Rasp de gember, doe bij de peer en voeg de bourbon, calvados, suikersiroop en citroensap toe
  3. Shake met veel ijs ongeveer 20 seconden)
  4. Doe wat ijsblokjes in een glas en giet de cocktail door een zeef(je) in het glas
  5. Werk af met het bruiswater
  6. Garneer met peerplakjes en een draai van de pepermolen
  7. Serveer met een roerstokje 🙂
Goestjes http://www.goestjes.be/

Misschien vind je dit ook wel leuk?

3 Reacties

  • Wat is jou reactie? Elise @ Les Filles de Madeleine 21 December 2015 at 08:54

    Peer, gember, bourbon? Dat klinkt nu eens als een cocktail naar mijn hart. Ga ik zeker eens proberen, Jozefien!

  • Laat een reactie na