Heerlijk hertenkalf met portosausje

14 December 2015

Dat ik met kerst helemaal wild ga, dat hadden jullie al door zeker? En met wild bedoel ik wild, maar ook wild! En dit jaar wordt dat hertenkalf in een portosausje, perfect bij gratin van aardpeer en aardappel en ook bij de ovengebakken spruitjes met raapjes die ik jullie later deze week nog ga presenteren. hertenkalf kerstmenu goestjes

Voor dit stukje wild ga ik shoppen bij de Lidl. Wist je dat ze er tijdens de wintermaanden een heel mooi en lekker assortiment feestfood hebben? Een tijdje geleden volgde ik een kookworkshop bij hen en ik stond eigenlijk wel een beetje versteld van wat je er allemaal aan lekkernijen kan vinden. Ik heb mijn vooroordelen dan maar overboord gegooid en ben gewoon een goed stukje hertenkalf in de Lidl gaan kopen. Superlekker vlees, niets op aan te merken en aan een zachte prijs. Niet mis zeker gezien december al niet zo echt de goedkoopste maand is met al die kerstcadeautjes!hertenkalf lidl kerstmenu goestjesBak het hertenkalf in hete boter in een Le Creuset (of andere gietijzeren) pot, 3 à 4 minuten aan elke zijde en laat het dan nog enkele minuutjes rusten in aluminiumfolie alvorens in plakjes te snijden en te serveren. Dit heerlijk stukje vlees heeft echt niet meer nodig en mag zeker niet te veel gebakken zijn! De saus maak ik gewoon apart klaar en is héél gemakkelijk. Je gooit gewoon alle ingrediënten (waaronder ook de homemade mango chutney) in een kom, laat alles zachtjes sudderenen uitkoken en zeeft vervolgens tot je een sausje overhoudt. Nog wat boter erbij en klaar is kees! Wie zei dat het kerstdiner moeilijk moest zijn? Smakelijk!

Op zoek naar extra inspiratie voor de feestdagen? Wat denk je van een traag gegaarde eendenbout met puree van zoete aardappel en gepofte veenbessen? Of feestelijke karnemelkstampers met preipralines als voorgerecht? Goestjes inspireert je graag!

Heerlijk hertenkalf met portosaus
Serves 4
Write a review
Print
Voor de saus
  1. 500ml vleesfond
  2. 3el mangochutney (huisgemaakt volgens het recept van Goestjes, of gewoon in de winkel gekocht, eventueel kan dit ook vervangen worden door bessengelei)
  3. 250ml porto (liefst tawney, rood is ook goed)
  4. 1 kruidentuiltje
  5. 2 partjes sinaasappel
  6. 100g gerookt spek in blokjes
  7. 200g boter, in klontjes
  8. peper en zout
Voor het hertenkalf
  1. 500g hertenkalf
  2. 100g boter
  3. peper en zout
Voor de saus
  1. Doe alle ingrediënten behalve de boter in een grote pot
  2. Laat gedurende een uurtje zachtjes pruttelen en uitkoken, tot ongeveer 1/8ste van het vocht overblijft en dit redelijk stroperig is
  3. Giet de saus door een zeef en vang op (niet onbelangrijk ;-))
  4. Doe de gezeefde saus terug in de pot en zet op een laag vuurtje en voeg het bakvocht van het vlees toe
  5. Voeg vlak voor het serveren de klontjes boter toe en laat deze smelten in de warme saus
  6. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout
Voor het vlees
  1. Kruid het vlees met zwarte peper en zeezout
  2. Laat de boter smelten in een goede pan of gietijzeren pot
  3. Als de boter heet is, leg dan het vlees in de pan, bak 3 à 4 min. aan elke zijde
  4. Neem het vlees van het vuur en uit de pan, laat nog een 5-tal minuten rusten onder aluminiumfolie
  5. Doe het bakvocht bij de saus
  6. Serveer!
Notes
  1. Alle ingrediënten voor dit recept kan je bij Lidl terugvinden.
Adapted from Lidl cooking class
Adapted from Lidl cooking class
Goestjes http://www.goestjes.be/

Misschien vind je dit ook wel leuk?

4 Reacties

  • Wat is jou reactie? Annelies 14 December 2015 at 12:21

    Joepie! Bij ons komt dit op het feestmenu, zij het met de fazantfilet van de cooking class. Ziet er superlekker uit!

    • Wat is jou reactie? Jozefien 18 December 2015 at 12:08

      Jaaaa! Heel lekker Annelies, met dat sausje scoor je gegarandeerd!

      • Wat is jou reactie? Annelies 29 December 2015 at 15:12

        Awel Jozefien, het was gewoonweg héérlijk! Echt een ongelooflijke aanrader. Zo gemakkelijk, dat sausje, maar zó smaakvol!! <3 Bedankt voor het recept!

  • Wat is jou reactie? Carpaccio van coquille met pompoen en curry - Een lepeltje lekkers 19 December 2015 at 11:32

    […] gevolgd door een opgevulde fazantenborst met champignons, witlof en wortelbeignets (je vindt een aangepaste versie met hertenkalf op de blog van Jozefien). En we sloten het feestelijke maal af met panna cotta van saffraan met […]

  • Laat een reactie na