Herfstlasagne met bospaddenstoelen en pompoen

17 November 2015

Vorige week had ik enkele vrienden uitgenodigd voor een gezellig etentje. Hoewel ik eigenlijk liever gasten op zaterdag of zondag ontvang (zo heb ik alle tijd om alles rustig voor te bereiden) was dit etentje op vrijdagavond gepland. Dat betekent dus: voorbereiding, voorbereiding, voorbereiding! En ja, gezien ik dus ook graag zelf mee met de gasten aan tafel schuif en mijn open keuken voorlopig enkel nog op plan bestaat, dook ik donderdagavond al de keuken in voor de voorbereiding. Ik bedacht dit recept voor herfstige  lasagne met bospaddestoelen & crème van butternutpompoen en salie, afgewerkt met verse gruyère kaas. Dit leek wel heerlijk herfstig comfortfood voor een vrijdagavond onder vrienden, niet?

herfstlasagne met bospadesstoelen en butternut pompoenIk heb een zwak voor paddenstoelen. Ik heb altijd gewone champignons in huis omdat ze 1) heel lekker zijn, 2) in heel wat gerechten passen en 3)  supermakkelijk te bereiden zijn. Tijden de gure herfstdagen drijf ik het nog een tikkeltje verder en zou ik zowat elke dag bospaddenstoelen eten. Oesterzwammen, shitake’s, cantharellen en hoorn des overvloeds (alleen al voor de naam toch?) horen tot mijn persoonlijke favorieten. Ze zijn dan wel a pain in the ass om schoon te maken, maar ze zijn o-zo-lekker! Voor de handigheid koop je best gewoon een mix van bospaddenstoelen.

bospaddestoelen voor in de herfstlasagne met bospaddestoelen en butternut pompoenVoor dit recept stoven we de boschampignons aan met wat spek erbij. De butternut laten we garen met een uitje, we voegen vervolgens ricotta toe en pureren in de blender tot een romig smeuïg mengsel. Vervolgens komen we aan het laagsjeswerk van de lasagne  toe. Beginnen doen we met de pompoenpuree, daarop leggen we enkele blaadjes salie, dan de lasagnevellen, daarop het champignonmengsel,  enz. pompoen lasagne met bospadestoelen halverwege receptAfwerken doen we met vers geraspte gruyèrekaas. De ietwat zoete, nootachtige smaak van deze kaas past perfect bij het herfstige pallet van deze lasagne. En geef toe, er is toch weinig dat lekkerder is dan vers geraspte kaas? Ik durf daar nogal eens van te snoepen – ja vandaar zeker dat ik er maar niet in slaag om wat kilootjes kwijt te spelen?  butternut lasagne met bospaddestoelen en gruyere klaarMaak je de lasagne vooraf zoals ik deed? Laat hem dan alvast 20 minuten garen in de oven op 180°. Vlak voor je met de gasten aan tafel gaat steek je hem nogmaal een kwartiertje in de oven. Smakelijk!

Herfstlasagne met bospaddenstoelen en butternut pompoen
Serves 4
Write a review
Print
Ingredients
  1. 1 butternut pompoen
  2. 1 ui, geschild en fijngesneden
  3. 250g ricotta
  4. 1 teentje look, fijngesneden
  5. 100g gerookt spek in blokjes
  6. 250g gemengde boschampignons
  7. 150g gruyèrekaas, gemalen
  8. lasagnevellen (ong. 16 à 20)
  9. 15-tal blaadjes verse salie
  10. peper en zout
  11. olijfolie
Instructions
  1. Schil de butternut pompoen en verdeel in stukjes van ongeveer 1cm
  2. Stoof de butternut, ui en look in een pot met een beetje olijfolie, kruid met peper en zout
  3. Laat ongeveer 20min garen op een zacht vuurtje onder deksel
  4. Pureer het pompoenmengsel met een mixer of in de blender, voeg er de ricotta bij.
  5. In een grote pot bak je het spek
  6. Snijd de boschampignons fijn, voeg bij het spek, kruid met peper en zout en stoof zeer kort aan
  7. Verwarm de oven voor op 180°
  8. Breng in een ovenschotel een laagje van het butternutmengsel op de bodem aan, beleg met wat blaadjes salie en daarop enkele lasagnebladen vervolgens de paddestoelen, een laagje lasagnevellen enz. Werk bovenaan af met het butternutmengsel en bedek royaal met gemalen gruyère.
  9. Plaats ongeveer 30min in de oven.
Goestjes http://www.goestjes.be/

Misschien vind je dit ook wel leuk?

6 Reacties

  • Wat is jou reactie? Katrijn 17 November 2015 at 10:36

    Dat ziet er heel lekker uit. Ik ga het zeker eens proberen.

    • Wat is jou reactie? Jozefien 17 November 2015 at 12:27

      Hoi Katrijn, bedankt voor je reactie! Zeker eens proberen zou ik zeggen, ik heb er alvast mee gescoord 🙂

  • Wat is jou reactie? ohladybake 17 November 2015 at 12:21

    hier ook een heel grote fan van chamignons….super heerlijk en zeker deze periode van het jaar
    deze combinatie ziet er echt heerlijk uit….
    liefs

    • Wat is jou reactie? Jozefien 17 November 2015 at 12:29

      Bedankt ! Ja echt heerlijk hoe de smaken samengaan in dit recept – zeker eens proberen zou ik zeggen!

  • Wat is jou reactie? Julie Hapjesprincess 17 November 2015 at 13:34

    Ik heb onlangs ook zo’n gelijkaardige lasagne gemaakt. Was super lekker !!! En is eens iets anders dan gewone lasagne zoals we die kennen he.

  • Wat is jou reactie? Sarah - Tasting Lifestyle 17 November 2015 at 17:40

    Ziet er heerlijk uit!!

  • Laat een reactie na