Japans geïnspireerde citroentaart met matcha

11 Maart 2015

Sinds onze reis naar Japan zo’n anderhalf jaar geleden is en blijft dit land één van mijn allergrootste inspiratiebronnen in de keuken. Deze keer ga ik met matcha, oftewel poeder van groene thee aan de slag. In Japan gebruikt men dit poeder in zowat alles wat je maar kan bedenken, het is er eigenlijk gewoon een ‘smaak’ zoals je bij ons aardbei, mokka of chocolade hebt. Zo is er matcha softijs, zijn er groene kitkats, allerlei groene snoepjes en uiteraard ook matcha thee.

ingredienten matcha cheesecake www.goestjes.be

Overal waar je binnenkomt in Japan krijg je spontaan een kopje van het groene drankje aangeboden. Japanners drinken matcha zowel koud als warm. En geloof me tijdens een hitteholf in Tokyo kan zo’n kopje ijskoude matcha echt wel deugd doen!In de traditionele theehuizen drink je matcha op je hurkje gezeten op de tatamimat. Daarbij krijg je “Wagashi” geserveerd, een soort kleine licht zoete pasteitjes op basis van rode bonenpasta. Je vindt ze in allerlei vormpjes en kleuren, de Japanners kunnen hier echt wild in gaan. Deze wagashi zijn niet heel erg sterk van smaak zodat ze de aroma’s van je kopje groene thee niet verstoren. Ze hebben er duidelijk over nagedacht die Japanners 🙂

japans geinspireerde cheesecake goestjes.beIn ieder geval heb ik in Japan zodanig veel matcha gegeten en gedronken dat ik dacht dat ik niet meer zonder zou kunnen. Ik heb dan ook  ter plekke een serieuze voorraad  ingeslagen en daar heb ik nu nog steeds genot van. Telkenmale ik nu voor mezelf een kopje matcha prepareer wordt ik in gedachte terug gevoerd naar mijn favoriete theehuis, middenin één van de mooiste tuinen van het immer drukke Tokyo.

matcha citroentaartMaar matcha is ook voor mij intussen veel meer dan thee, het is een heel gezonde smaakmaker in tal van gerechten. Op verschillende culinaire blogs las ik laatst dat matcha één van dé ingrediënten van 2015 wordt. Reden te meer dus om je naar de Aziatische supermarkt te haasten en deze eenvoudige taart eens uit te proberen!  Bovendien smaakt de matcha in dit recept niet zo heel erg door, ideaal dus voor zij die nog wat aan de smaak moeten wennen. Let erop dat je het koekjesmengsel goed aandrukt alvorens je de rest van het beslag toevoegt, dan kan er niks misgaan. Succes!

Japans geïnspireerde citroentaart met matcha
Write a review
Print
Ingredients
  1. 200g zandkoekjes
  2. 50g gesmolten boter
  3. 2el maanzaadjes
  4. 700g platte kaas
  5. 300g slagroom
  6. Zeste van 1 limoen
  7. Sap van 2 citroenen
  8. 150g suiker
  9. 12g gelatine
  10. 3tl matcha poeder
  11. Beetje boter voor invetten bakvorm
Instructions
  1. Verkruimel de zandkoekjes en met de gesmolten boter, maanzaadjes en een snuifje zout
  2. Meng de platte kaas met de slagroom, voeg de zeste van limoen toe
  3. Laat de gelatineblaadjes weken
  4. Warm het citroensap op en los de gelatineblaadjes hierin op
  5. Meng het citroensap door het beslag
  6. Houd een schep van het beslag apart, meng dit aparte deel met de matcha
  7. Vet de bodem van een springvorm in met wat boter
  8. Bedek de onderkant met het zandkoekjesmengel
  9. Stort hierop het witte beslag
  10. Verdeel met een lepel hier en daar wat van het groene beslag bovenop de taart
  11. Roer met een tandenstokertje tot je een mooi patroon krijgt
  12. Laat de taart minstens 3u opstijven in de koelkast
Goestjes http://www.goestjes.be/

Misschien vind je dit ook wel leuk?

1 Reactie

  • Wat is jou reactie? Superfood 'matcha' | Florette 3 Augustus 2017 at 13:48

    […] uitgezocht. Want een lekker stukje citroentaart, madeleines of koekjes wie zegt daar nu nee tegen? Recept japans geïnspireerde citroentaart met matcha Recept matcha madeleines Recept matcha […]

  • Laat een reactie na